Kuzmanicu uvjetna zatvorska kazna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

USKOK-ov pouzdanik u "slucaju Maestro" Joško Kuzmanic kažnjen je zbog lažnog svjedocenja u sudskom procesu optuženima za korupciju u Hrvatskom fondu za privatizaciju. Nepravomocnu presudu kojom je osuden na godinu dana zatvora uvjetno na dvije godine donio je Opcinski kazneni sud u Zagrebu prihvativši tužbu što ju je protiv Kuzmanica podnio optuženi bivši potpredsjednik HFP-a Robert Peša.

Zakljuceno je kako je 27. studenog 2008. tijekom ispitivanja na Županijskom sudu u Zagrebu Kuzmanic lagao tvrdeci kako je jedan od spornih sastanaka kod HFP-a održan s Pešom. Dodao je kako je Matanovic tada rekao da Peši za njegov rad, odnosno za cinjenicu da ce on svojim autoritetom podržati taj projekt, treba platiti 200.000 eura.

Radilo se o projektu Ciglane Nin na cijem su zemljištu, kako je tvrdio Kuzmanic, ruski investitori planirali graditi elitno turisticko naselje, a da bi se procedura u HFP-u ubrzala, tražena su pozamašna mita.

- Kad je Matanovic to spomenuo, Peša je to na odredeni nacin prihvatio jer je bilo jasno da izmedu Matanovica i Peše postoji raniji dogovor, odnosno Peša se ponašao kao da sve što je na tom sastanku cuo smatra potvrdom necega što je ranije dogovoreno. Ja sam to zakljucio iz konkludentne radnje, klimanja glavom, svjedocio je tada Kuzmanic.

No, nakon što je ponovno pregledana i preslušana snimka spornog razgovora zakljuceno je kako se Peša nije ponašao onako kako je to u svom svjedocenju naveo Kuzmanic. (A. R. K./Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter