Kuzmanićevo srce stalo zbog psihičke traume

Istraga je otklonila dileme o suicidu Joška Kuzmanića (G. Šebelić/CROPIX)
Istraga je otklonila dileme o suicidu Joška Kuzmanića (G. Šebelić/CROPIX)

Premda su istražitelji u prvi mah nakon što je 16. srpnja u stanu u Marijanijevoj ulici u Puli pronađeno mrtvo tijelo Joška Kuzmanića (60) pomislili na suicid, formalni izvidi Županijskog državnog odvjetništva i policije pokazali su da je neposredan uzrok smrti USKOK-ovog pouzdanika iz afere "Maestro" psihička trauma uslijed koje je došlo do zastoja rada srca.

Potvrdili su nam to i glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva u Puli Mirjana Zenzerović i Valter Opašić iz Policijske uprave istarske.

Oboje su ujedno izvijestili da je uklonjena svaka mogućnost da je Kuzmanićeva smrt prouzročena kaznenim djelom. Doznajemo također da pokojni Joško za sobom nije ostavio nikakvo oproštajno pismo, već je članu obitelji najavio suicid. Upravo stoga je u Puli bila pokrenuta potraga za Kuzmanićem koji se zbog operacije oba koljena teško kretao.

Budući da je njegov auto pronađen parkiran na Valkanama, posumnjalo se da se možda utopio pa je pretraživano podmorje na potezu od Valovina do Valkana, no bez uspjeha.

Iako je policija istog dana kada je Kuzmanić članu obitelji najavio suicid zakucala na njegova vrata u Marijanijevoj, iz stana nije bilo odgovora. Budući da ni pretraživanje podmorja nije dalo rezultata, policija se do zaključanog stana u Marijanijevoj vratila 16. srpnja s nalogom Županijskog suda temeljem kojeg su vatrogasci provalili ulazna vrata i u stanu pronašli beživotno tijelo USKOK-ovog pouzdanika. Prve informacije govorile su da se ubio hicem iz pištolja, no policija je to nekoliko dana kasnije demantirala.

Kontroverzni poduzetnik, vlasnik propale tvrtke Legalsoft, očito nije izvršio samoubojstvo. Potvrdio je to i nalaz toksikološkog vještačenja kojim nije utvrđena prisutnost lijekova i opijata.

Ipak, zaključak o uzroku smrti, psihičkoj traumi uslijed koje je došlo do zastoja rada srca, čovjeka koji je bio duboko razočaran tretmanom prijatelja iz pravosudnih i političkih krugova u najmanju je ruku neuobičajen, ali je s obzirom na sve okolnosti u Kuzmanićevom slučaju i shvatljiv.

Poznato je da je živio u strahu, da je prijavljivao prijetnje i provalu te oštećenje auta. Sve to uslijedilo je nakon što je uz ruskog partnera Mikhaila Mošnogorskog za USKOK odglumio investitora spremnog na "podmazivanje" čelnih ljudi HFP-a i sve to snimio skrivenom kamerom.

Zna se i da je prije Kuzmanićevog angažmana u aferi "Maestro" Državno odvjetništvo protiv njega pokrenulo istragu zbog utaje pola milijuna kuna poreza. Nekoliko dana prije nego što je Kuzmanić pronađen mrtav na oglasnoj ploči Županijskog suda u Puli osvanulo je rješenje istražnog suca kojim se nalaže vještačenje dokumentacije tih tvrtki. Također, tek nekoliko dana prije Kuzmanićeve smrti njegova je tvrtka brisana iz registra jer nije podnosila financijska izvješća. (Piše Marica KOŠTA)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter