Kuzmanic "oslobodio" Pešu i Matanovica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši potpredsjednici Hrvatskog fonda za privatizaciju Josip Matanovic i Robert Peša oslobodeni su u ponedjeljak optužbe za primanje mita, odnosno obecanje 200.000 eura nagrade za što su navodnom predstavniku ruskih investitora Jošku Kuzmanicu obecali srediti projekt na prostoru bivše ciglane u Ninu.

Na prvom sudenju u ovoj korupcijskoj aferi, poznatijoj kao slucaj "Maestro" Peša je bio osuden na dvije godine zatvora, i to prije svega na temelju svjedocenja USKOK-ovog pouzdanika Kuzmanica, koji je tvrdio da je kimanjem na jednom od sastanaka u lipnju 2007. bivši potpredsjednik HFP-a zadužen za nekretnine, pristao na ponudenih 200.000 eura mita.

Osim toga, i sam Matanovic, kako se moglo cuti iz razgovora što ih je Kuzmanic tajno snimio kamerom ugradenom u torbu, spominjao je da ce angažirati Pešu na ubrzanju rješavanja dozvola za granju u ninskoj ciglani. Na jednom sastanku pojavio se i sam Peša, no niti jednom rijecju nije pristao sudjelovati u podjeli ponudenog mita. Unatoc tome Kuzmanic je njegovo držanje i kimanje protumacio kao pristanak.

Peša je, pak, tijekom cijelog procesa poricao da je bilo što znao o mitu koje mu je Matanovic u dogovoru s Kuzmanicem namijenio. Bez obzira na to, sudsko vijece Županijskog suda u Zagrebu na celu sa sutkinjom Ivanom Kršul zakljucilo je da se iz svih njegovih postupaka u slucaju Ciglane Nin, odnosno kontakata s ninskim gradonacelnikom te predstavnicima Zadarske županije može zakljuciti da je znao da ce biti nagraden.

Nakon žalbe što ju je u Pešino ime podnijela odvjetnica Višnja Drenški Lasan Vrhovni sud nije došao do istog zakljucka, vec je naložio novo sudenje. Vec iz stava Vrhovnog suda dalo se naslutiti da bi ponovljeni proces mogao rezultirati oslobadajucom presudom.

- Buduci da nije utvrdeno da je Robert Peša pocinio kazneno djelo što mu je stavljeno na teret, ni Josipa Matanovica nismo mogli proglasiti krivim da ga je na to primanje mita potaknuo, obrazložila je sutkinja Kršul koja je vodila i ponovljeni postupak dvojici bivših celnika HFP-a.

Matanovic je u meduvremenu pravomocno osuden na 11 godina zatvora zbog primanja milijunskih iznosa mita od ruskih investitora. USKOK-ov pouzdanik Joško Kuzmanic narušio je, pak, svoju vjerodostojnost jer je osuden zbog laganja na sudu. Za to ga je tužio upravo Peša. I ostali sudionici ove afere u meduvremenu su nakon ponovljenih sudenja oslobodeni krivnje. (A. RAIC-KNEŽEVIC)


Izdvojeno sudenje Asji Piplovic

Vrhovni sud ukinuo je oslobadajucu presudu bivšem šefu Odjela nekretnina HFP-a Igoru Petlevskom, bujskoj odvjetnici Asji Piplovic i poduzetniku Mladenu Jandriceku. Iako su na prvom sudenju za "veliki maestro" dijelili optuženicku klupu s Matanovicem i Pešom, njihov je slucaj izdvojen i sada im se sudi na zagrebackome Opcinskom kaznenom sudu. (H)


Podijeli: Facebook Twiter