Kužina po starinski

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Spravljanje jela od ribe i morskih delicija neizbježna je gastro ponuda vecine restorana i konoba duž cijele istarske obale. E kad je u kuhinji prava spiza kao što su divlje ribe, školjke i mekušci onda je mediteranski ugodaj pogoden. Tako nešto našli smo u pomerskoj ACI marini u restoranu Mediterraneo vlasništvo Davida Boljuna iz Ližnjana. Obilazeci kuhinju i dvoje kuhara uvjerili smo se u nacin pripremanja jela od ribe po starinski. Upravo je to glavni adut Davida Boljuna i njegove kužine.

"Kad sam prije 18 godina poceo raditi u ugostiteljstvu razmišljao sam kako bi bilo da jednog dana otvorim svoj restoran u kojem bi gostima nudio hranu kakvu sam ja kao dijete jeo. Iako je to san svakog ugostitelja, vjerujte nije nemoguc. Bitna je dobra volja i želja za radom. Moja kuhinja nije nešto posebna, ne radimo ekstravagancije s hranom jer to usta ne trpe. Osjetila hrane su vrlo sofisticirana i svaka stvar mora biti na svom mjestu. Sjecam se kako je moja nona delala brudet i palentu, maneštre, ribu, šugo i drugu hranu. Upravo je to ono što najviše nudim u mom restoranu", kaže David.

Gosti koji dolaze u Mediterraneo su izbirljivi i žele jesti nešto tipicno. To mora biti dobro, ukusno i ne previše komplicirano, kaže David Boljun.
"Upravo je istarska kuhinja ta koja spaja sve te detalje. Riba mora biti ulovljena na udicu ili mrežu i ne smije biti iz uzgoja. Morski plodovi u ledu ne postoje, imamo samo školjke i to friške koje nam stižu svaki dan. Uz to radimo kalamare na stotinu nacina. E tu je najbitnija kuharova mašta. U kuhinji rade Deana Vorkapic i Deni Ruba koji uistinu znaju svoj posao. Mi nudimo kalamare u šugu, punjene, na gradeli ili ploci, u fornu s krumpirima i na salatu. Uz to nudimo zubatca pod pekom s krumpirima. To radimo tako što najprije pripremimo krumpir, od prilike 45 minuta, a potom zubaca izrežemo na fete i sve zajedno vratimo u cripnju još 15 minuta. S glavom i repom skuhamo juhu i cijeli meni je gotov", kaže David.

Drugi specijalitet koji se u Mediterraneu cesto nalazi na trpezi jesu punjeni kalamari. Kako se rade, nevoljko nam ipak David otkrio.
"Kalamari moraju biti domaci i to od kile svaki. Punimo ga krakovima, domacim istarskim sirom i domacim pršutom. Uz to ide cešnjak i peršin te domace maslinovo ulje. U fornu se stave zajedno s krumpirima izrezanim na komadice a uz to doda se pomidor i paprika. Nakon pola ure ili malo bolje, kalamari su gotovi. Uz to ide svakako istarska malvazija, a na kraju svaki gost dobije fritule i kroštule", dodao je David.


Podijeli: Facebook Twiter