Kuvajtska vlada podnijela ostavku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kuvajtska vlada objavila je u nedjelju da podnosi ostavku, dan nakon parlamentarnih izbora, kao što predviđa ustav, a prva sjednica novog parlamenta zakazana je 6. kolovoza.

Nakon ostavke vlade emir može zadužiti premijera na odlasku, šeika Džabera Mubaraka Al-Sabaha, da sastavi novu vladu ili tu zadaću može povjeriti nekom drugom članu vladarske obitelji.

Nova vlada, trinaesta u zadnjih sedam godina, mora se formirati prije prve sjednice novog saziva parlamenta.

Šijitska manjina (30 posto stanovništva) velik je gubitnik izbora održanih u subotu za novi parlament s pedeset mjesta, drugih izbora u zadnjih osam mjeseci.

Ta je manjina izabrala tek osam zastupnika u parlamentu, a u prethodnom ih je imala 17. Liberali i umjereni suniti zabilježili su napredak u odnosu na prošle izbore u prosincu lani. Odaziv je bio 52,5 posto, a na izborima u prosincu je bio 40 posto zbog bojkota glavnih oporbenih skupina. Inače je odaziv oko 65 posto.

Analitičari drže da će novi saziv parlamenta imati bolju suradnju s budućom vladom pošto su prijepori između dvaju tabora potaknuli više političkih kriza zadnjih godina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter