Kuvajt: Počeli parlamentarni izbori

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanovnici Kuvajta u subotu su, drugi put u posljednjih osam mjeseci, izašli na birališta ne bi li izabrali 50 članova svog parlamenta, nadajući se da će njegov novi sastav donijeti zemlji političku stabilnost.

Kuvajćani mogu birati između 300 kandidata, među kojima je i osam žena. Glasanje se održava na stotinjak biračkih mjesta, na kojima su mjesta za muškarce odvojena od onih za žene.

Na biralištu u južnoj gradskoj četvrti Al-Kadsiji temperatura je jutros, kako prenosi France presse, iznosila visokih 45 stupnjeva Celzijusa. Prvi je put da se izbori održavaju tijekom mjeseca ramazana, kada vjernici poste od izlaska do zalaska Sunca.

Uoči održavanja izbora, šestih u posljednjih sedam godina, glavne oporbene grupe ponovno su pozvale na njihov bojkot, prosvjedujući na taj način protiv jednog amandmana izbornoga zakona. Smatraju da sudjelovanje u izborima znači izjašnjavanje za legalizaciju korupcije.

U Kuvajtu živi 3,9 milijuna stanovnika, među kojima je 69 posto stranaca, a samo 400.000 od 1,23 milijuna autohtonog stanovništva ima pravo glasati.

Na izbore ne mogu izaći mlađi od 21 godinu, a 53,1 posto biračkog tijela čine žene. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter