Kuvajt izabrao novi parlament

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kuvajćani su izabrali parlament u kojemu ima puno novih članova, što bi mogao biti znak da će biti pozitivnije raspoložen prema vladi nego prethodni, ali bi mu zbog lošeg odaziva birača na izbore prema mišljenju nekih mogao nedostajati legitimitet. Kuvajtski burzovni indeks porastao je na najvišu razinu u posljednjih šest tjedana, a investitori vjeruju da će vlada biti u stanju provesti zadane planove za razvoj gospodarstva.

Ovo su peti izbori od 2006. u ovom naftom bogatom emiratu u kojemu je na vlasti obitelj Al Sabah. Odaziv birača ove je godine bio vrlo slab samo 39 posto od ukupno 422.569 birača izašlo je na birališta, prema Reutersovim izračunima utemeljenima na objavi koju je ministarstvo informiranja postavilo na svoje internetske stranice. Oporbeni poliitčari tvrde kako vjeruju da je sudjelovanje građana u izborima bilo još slabije nego što se prikazuje. Prethodnim trima izborima odazvalo se oko 60 posto birača.

Čini se da investitori vjeruju kako će novoizabrani parlament uspješnije i bolje surađivati s vladom, omogućujući na taj način pokretanje dugo planiranih projekata koji se odnose na infrastrukturu, rekao je predsjednik uprave burzovne kuće Global Investment House, Fouad Darwish. "Cjelokupan osjećaj vrlo je pozitivan", kazao je.

Zbog izmjena biračkih pravila koje je prije šest tjedana najavio šeik Sabah al Ahmad al Sabah, građani su se mogli izjasniti samo za jednog, a ne za četiri kandidata kao što je to bilo dosad.

Deseci tisuća prosvjednika u petak su se odazvali pozivu organizatora na najveće demonstracije u povijesti zemlje, koji su upozorili da bi izbori mogli biti namješteni u korist provladinih kandidata. Oporbeni kandidati bojkotirali su izbore, kazavši kako je novi izborni propis o glasanju za samo jednog kandidata sprečava njihove kandidate da osvoje većinu koju su imali tijekom prošlog glasanja u veljači, kada su osigurali dvije trećine od 50 mjesta u parlamentu. Njihov bojkot znači da su mnogi političari koji su se ove godine kandidirali potpuno novi u parlamentarnoj politici.

Ovi izbori su bili drugi u ovoj godini u ovoj zemlji bogatoj naftom gdje je niz skupština propao zbog dugogodišnje borbe za vlast između izabranog parlamenta i vlade koju bira emir Al Sabah. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter