Kutle vlasnik Podravkinih dionica?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cije su, zapravo, Podravkine dionice deponirane na Malti? Formalno, u vlasništvu Fime. A cija je Fima? Tomislav Dragun, bivši revizor i broker Miroslava Kutle, izricito tvrdi da je Fima Kutlina tvrtka.

10,6 posto dionica Podravke u vlasništvu je tvrtke Fima Ami na Malti. To je ono što znamo sigurno. Tvrtku na Malti osnovala je Fima Grupa, koja od rujna nosi ime - Pluris. Ciji je Pluris?

Kutlin odvjetnik Rajko Mlinaric sjedi u Nadzornom odboru Plurisa, ali tvrdi da Kutle nema ni jedne dionice. No Nepoznat Netko ima u vlasništvu cak 40% dionica Plurisa. Krije se iza dva skrbnicka racuna otvorena u Varaždinskoj banci.

U cijeloj prici ima još zanimljivih detalja. Godinu dana uoci pocetka operacije Spice, Hrvatski fond za privatizaciju Fiminoj tvrtki Validus isplatio je 101 milijun kuna.

Istraga je, neslužbeno doznajemo, utvrdila da nikakvog neprijatelja ni neprijateljskog preuzimanja nije bilo. Ali je postalo poznato da je Damir Polancec i bez operacije Spice u cetiri godine kao bivši Podravkin menadžer preuzeo opcijske dionice Podravke u vrijednosti od 10 milijuna kuna. U imovinskoj kartici je prijavio samo milijun.

A 10,64% dionica Podravke i dalje su u Fimi, tj. Plurisu. Jesu li te dionice i ostalih 65% iz plana Spice, trebali preuzeti Podravkini menadžeri, Kutle, ili Nepoznat Netko? Istražitelji ocekuju da bi odgovor morao znati - Damir Polancec.

HTV je kontaktirao Polanceca da pokuša odgovoriti na nekoliko pitanja koja se ticu i Miroslava Kutle i 100 milijuna kuna koje je kao predsjednik Fonda za privatizaciju isplatio Validusu te 9 milijuna kuna koje nije prijavio u imovinsku karticu. No rekao je da nije u mogucnosti odgovoriti. HTV je kontaktirao i Državno odvjetništvo - nisu ništa od ovoga željeli komentirati osim da su veoma zadovoljni tijekom istrage, koja, se kažu širi i dalje od uhicenih menadžera.


Podijeli: Facebook Twiter