Kutlača: Sad je vrijeme za borbu

Obilježavanje Međunarodnog praznika rada na pulskoj Portarati (B. PETROVIĆ)
Obilježavanje Međunarodnog praznika rada na pulskoj Portarati (B. PETROVIĆ)

Uz budnice i glazbu Puhačkog orkestara Grada Pule i pulske mažoretkinje, koje su okupljenima dijelile crvene karanfile, danas je u organizaciji Grada Pule i sindikata na Portarati tradicionalnom proslavom obilježen Međunarodni praznik rada. U svoje ime i ime gradske uprave svim radnicima, i onima koji traže zaposlenje, prvomajski praznik čestitao je zamjenik pulskog gradonačelnik Fabrizio Radin, ističući kako je na ovome mjestu već 12. puta.

- Danas obilježavamo događaj iz 1920. godine kada su radnici Pule tražili svoja prava i suočili se s oružanom silom jedne vojske. Vrijednosti za koje su se oni tada borili danas su i naše vrijednosti, a pitanje rada i radničkih prava i dalje je aktualno u suvremenom, globaliziranom svijetu, kazao je Radin.

Nakon njega riječ je uzeo Rajko Kutlača iz Sindikata Istre Kvarnera i Dalmacije navodeći da su se tu okupili kako bi obilježili događaj koji se dogodio prije 97 godina, a kako su problemi i dalje isti, a pitanje radničkih prava nikada aktualnije.

- Tada su pala četiri čovjeka, s velikim "Č", četiri različite nacionalnosti. Pitam se što bi vidjeli danas, jeli se ostvarilo ono za što su se borili - osam sati rada, osam sati obrazovanja, osam sati odmora, što bi rekli radnici, jesu li dovoljno plaćeni za svoj rad, što bi rekli trgovci, koliko neplaćenih sati prekovremenih odrade, upitao je Kutlača okupljene, iskazujući svoje ogorčenje činjenicom da mladi odlaze iz države i grada, odlaze tamo gdje mogu raditi i biti adekvatno plaćeni za svoj rad te kazao da mu nije jasno zašto se radnici mire s takvom situacijom.

- Sada je vrijeme za borbu, pitanje je hoćemo li kao radništvo opstati ili ćemo se razići po drugim državama. Ljudi to moraju shvatiti i početi se boriti za svoja prava, kazao je Kutlača, navodeći  kako bi volio da se podigne svijest radnika i da svi razmisle jesu li se odmaknuli od toga za što su radnici poginuli prije gotovo sto godina.

U ime državnih službenika i namještenika okupljenima se obratio Denis Buršić iz Sindikata državnih službenika i namještenika, navodeći da Hrvatska trenutno ima 300 tisuća ovršenih i 300 tisuća nezaposlenih, a mladi autobusima odlaze iz zemlje. Dotaknuo se i najave mogućih državnih izbora poručujući političarima kako bi bilo bolje da se novac "ne baca u nove izbore već uloži u razvitak, u bolje uvjete rada i otvaranje novih radnih mjesta".

Nakon prigodnih govora predstavnici Grada i sindikata položili su vijence na spomen ploču palim radnicima koji su 1920. godine na Portarati pali kao žrtve prvosvibanjskih demonstracija. To su bili Luigi Lebek, Francesco Mrzljak, Odone Schmelzer i Francesco Sponza. Program se nastavio nastupom KUD-SAC Lino Mariani i Puhačkog orkestra Grada Pule, a zatim i zabavnim programom u Šijanskoj šumi gdje se, uz besplatan grah, okupilo znatno više radnika nego na Portarati. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter