Kutlača: Dogovorili smo isplatu božićnice

Rajko Kultlača (D. ŠTIFANIĆ)
Rajko Kultlača (D. ŠTIFANIĆ)

Radnici pulskog brodogradilišta Uljanik u podne su održali kratki prosvjed unutar samog brodogradilišta, ispred zgrade direkcije. Radnik koji je o prosvjedu obavijestio našu redakciju rekao je da je riječ o spontanom okupljanju kojim su radnici prosvjedovali protiv odluke Uprave o neisplati božićnice.

Na licu mjesta nismo uspjeli doznati je li to zaista razlog nezadovoljstva 300-tinjak prosvjednika, budući da nas u brodogradilište redarska služba nije htjela pustiti. Buka zviždaljki odjekivala je centrom grada, no radnici nakon prosvjeda nisu bili raspoloženi za razgovor. Preko ograde smo od njih pokušali doznati nešto više, ali samo su odmahivali rukama vraćajući se na svoja radna mjesta.

Rajko Kutlača, glavni povjerenik sindikata Istre i Kvarnera u Uljaniku, pojasnio je da se nije radilo ni o kakvom organiziranom prosvjedu, već su se radnici samoinicijativno okupili ispred zgrade u kojoj su sindikalisti u tom trenutku pregovarali s Upravom o (ne)isplati božićnica.

- Jedan dio ljudi se okupio, ali to nije bilo organizirano. Neki nisu bili strpljivi pa su malo glasnije izrazili svoje nezadovoljstvo. Ali sada je sve riješeno. Bilo je upitno hoće li se i kada isplatiti božićnica, barem prema najavama Uprave. Međutim, dogovorili smo da će sve biti isplaćeno kao i svih prethodnih godina prema važećem kolektivnom ugovoru. To je ujedno bila i jedina tema o kojoj smo danas razgovarali s predstavnicima Uprave, zaključuje Kutlača.

Kutlača veli da je, doduše, bilo nagađanja da radnici neće dobiti tu nagradu na koncu godine pa su se dogodile određene napetosti među radnicima. Na sreću od svega toga nije bilo ništa, odnosno nagađanja o neisplati božićnica su bile čista nagađanja. Kad smo izašli iz zgrade i rekli što smo dogovorili, odnosno potvrdili prijašnji dogovor iz kolektivnog ugovora, radnici su se razišli. Stoga poruka svim radnicima Uljanika je ta da se ne trebaju bojati - božićnica će biti isplaćena, zaključio je Kutlača.

Predsjednik SIK-a Bruno Bulić kratko je izjavio kako u Uljaniku nije bilo nikakvog prosvjeda.

Dižu se tenzije bez razloga, kratko je komentirao Bulić iz riječkog 3. maja gdje je boravio na razgovorima s upravom tog riječkog brodogradilišta. (B. ŽIŽOVIĆ, C. B. GALIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter