Kutak za igru i ucenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kada školarac krece u školu, važno je da ima svoj kutak za ucenje. Najbolje je da to bude posebna prostorija, a o tome kako je treba urediti te koja pravila struke roditelji i djeca ne smiju zanemariti.

Osnovni elementi u opremanju djecje sobe školarca su krevet, ormari i police te, što je iznimno važno, radni stol za školarce. Bitno je da je namještaj ergonomski, odnosno anatomski prilagoden djeci, a takoder je veoma važno osvjetljenje u sobi.



Obvezan element u sobi školarca je radni stol. Najbolje ga je smjestiti tako da se omoguci dolazak prirodne svjetlosti s lijeve strane, ako je dijete dešnjak. Odnosno, ako je dijete ljevak, važno je da svjetlost dolazi s desne strane. Smještaj izravno ispred prozora može biti dobar zbog smjera ulaska svjetlosti, ali treba paziti da otvaranje i zatvaranje prozora ne uzrokuje stalno pomicanje predmeta na stolu.

Radni stol treba biti dovoljno velik da na njega stanu bilježnice i knjige. Minimalna preporucljiva dužina stola je 100 centimetara, a dubina 60-70 centimetara. Površina stola treba biti dovoljno velika kako bi školarci nesmetano mogli raširiti potrebne knjige, bilježnice te pribor za crtanje i pisanje. Pomanjkanje potrebne radne površine izazvat ce probleme i neugodnosti pri izradi školskih zadaca i ucenju. Ako je na stolu i kompjutor, tada monitor treba biti u krajnjem lijevom ili desnom kutu kako bi raspoloživa radna površina stola bila što veca, a preporucljiva dužina stola tada je 150 centimetara.



Pozicijom radnog stola treba omoguciti kontrolu ulaska, odnosno pogled na ulazna vrata sobe. Osim toga, veoma je važno da stolica bude anatomski oblikovana. U sobi trebaju biti i police za knjige.

Takoder, poželjno je objesiti poseban pano na koji ce se izlagati pohvalnice, najuspjelije crteže, prva ispisana slova i slicno. time se potice djecje izražavanje i pozitivno utjece na razvijanje kreativnosti.



Vezano uz odabir boja za djecju sobu, savjetuju se življe boje poput žute ili narancaste s nizom detalja, osim ako je rijec o vrlo aktivnom djetetu. Tada je bolje odabrati zelenu ili plavu boju.

Djecja soba može biti uredena u razlicitim stilovima i bojama, no neka ih roditelji nastoje uvijek uskladiti sa željama svog djeteta. Stoga u uredenje sobe treba ukljuciti i dijete.


Podijeli: Facebook Twiter