Kusturičin Andrićgrad na uzurpiranom zemljištu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dio zemljišta u Višegradu, na kojemu je srbijanski redatelj Emir Kusturica uz potporu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika izgradio turistički kompleks pod nazivom "Andrićgrad", nalazi se na privatnom zemljištu koje je protuzakonoto uzurpirano a njegovi zakonski vlasnici zbog toga će tražiti odštetu, najavljeno je u utorak u Sarajevu.

Muhamed Pršeš, koji sada živi u inozemstvu, izjavio je novinarima u Sarajevu da je njegov djed Pašan Hadžić bio zakoniti vlasnik gotovo tri hektara zemljišta kojega je Kusturica uzurpirao uz potporu vlasti RS. 

"Mi imamo dokumente iz gruntovnice koji pokazuju da smo ranije bili vlasnici, a sad su to vlada Republike Srpske, općina Višegrad i Emir Kusturica. Mi ćemo stoga protiv njih pokrenuti sudski postupak", kazao je Pršeš.

Istaknuo je da su nasljednici spremni na borbu svim pravnim sredstvima, uključujući i tužbu Europskom sudu za ljudska prava. 

Esad Hrvačić, pravni zastupnik nasljednika Pašana Hadžića, kazao je da su općinske vlasti u Višegradu zapravo iskoristile pravnu prazninu, darovavši Kusturici zemljište koje je u zemljišnim knjigama vođeno kao društveno vlasništvo a zapravo nikada nije nacionalizirano.

U zemljišno-knjižnom uredu u Višegradu tvrde pak da je sporno zemljište Pašanu Hadžiću oduzela vlast bivše SFRJ kada se odlučila na gradnju hidroelektrane. Tvrde također da su svi bivši vlasnici za oduzeto zemljište dobili odštetu.

Projekt "Andrićgrad" predmet je polemika otkako je pokrenut na temelju ugovora što su ga 2011. godine sklopili Kusturica i vlada RS. Ugovorom je predviđeno da će vlasnik 51 posto udjela u "Andrićgradu" biti Kusturicina tvrtka "Lotika", dok će ostatak vlasništva podijeliti entitetska vlada i općina Višegrad.

Vrijednost cijelog građevinskog projekta procijenjena je na oko 35 milijuna konvertibilnih maraka (oko 18 milijuna eura). U informaciji vlade RS, koja je dostavljena entitetskom parlamentu, navodi se kako je do listopada 2012. godine u "Andrićgrad" bilo uloženo oko osam milijuna eura, no riječ je isključivo o novcima izdvojenim iz proračuna RS i oko milijun eura donacije iz Srbije, dok je Kusturicina "Lotika" najavila kako će osam milijuna eura svojih ulaganja osigurati kad joj se odobre krediti koje je tražila, među ostalim i u Rusiji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter