Kustosi protiv izlaganja pokala FIFA-e u MSU-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izlaganje zlatnog pokala FIFA-e u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, najavljivano kao veliki marketinški događaj, naišlo je na protivljenje skupine kustosa toga Muzeja koji smatraju da se radi o neadekvatnoj komercijalizaciji muzeja o kojoj struka nije pitana i za koju su doznali iz medija.

Otvoreno pismo kustosa dobilo je podršku više od sedamdeset umjetnika, kustosa, kritičara, književnika i novinara izvan kuće, dok uprava Muzeja smatra da je donošenje odluke isključivo u njezinoj nadležnosti, te da od tog događaja Muzej može imati koristi.

Prema najavama, pokal FIFA-e, koji dobiva pobjednik Svjetskog prvenstva u nogometu, bit će izložen u organizaciji Coca Cole Hrvatska u Muzeju 23. i 24. veljače 2014., u sklopu njegove svjetske turneje kroz 72 zemlje svijeta.

Svakodnevno smo suočeni s komentarima i kritikama stručne i umjetničke javnosti koji su zgroženi sveopćom "eventizacijom" i neadekvatnom komercijalizacijom prostora MSU-a poput nastupa protagonista "red carpet" kulture, kaže se u pismu pet kustosica i kustosa MSU-a među kojima je i predsjednica Stručnog vijeća Muzeja, Radmila Iva Janković. I mnoge druge institucije se nose s različitim problemima pa i gospodarskom krizom, ali pritom znaju sačuvati dostojanstvo profesije, kažu potpisinici, ističući da to nije slučaj sa zagrebačkim MSU-om, jer je "posve otupio svoju kritičku oštricu spram društvenih fenomena koji razaraju zadnje ostatke slobodnomisleće kulture i društva".

Potpisnici smatraju da se FIFA-inom trofeju trebalo naći primjerenije mjesto, kao što je to bilo i u drugim sredinama u kojima je bio pokazan: na stadionima, u sportskim muzejima, trgovačkim centrima, sajmišnim halama i sl., kažu u pismu.

Ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić kazala je Hini da je odluka o održavanju predstavljanja pokala pitanje Uprave a ne stručno pitanje te da joj je iznimno drago da se takvo događanje odvija u MSU-a. Postoji ogroman interes i predstavljanje pokala sa svim popratnim aktivnostima će sigurno biti izvrsno posjećeno, kazala je. "Naš je Muzej od samog početka koncipiran i zamišljen kao institucija otvorena različitim sadržajima i partnerima, a budući da smo urbanistički odlično smješteni i zbog velikog prostora možemo primiti velik broj posjetitelja, često ustupamo naš prostor, kao i svi drugi veliki svjetski muzeji, za različita društvena događanja", kaže ona. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter