Kustos mora voljeti umjetnike

(Davor ŠIŠOVIĆ)
(Davor ŠIŠOVIĆ)

Glavna tema večernjeg programa drugog dana festivala Sedam dana stvaranja bila je likovnost i umjetnost u lokalnoj zajednici, a nju je na osobit način detaljnom i vrlo sadržajnom prezentacijom obradio voditelj grožnjanske galerije Fonticus, likovni umjetnik i kritičar Eugen Borkovsky.

Njegova je prezentacija bila koncipirana u tri cjeline. Najprije je predstavio sebe kao umjetnika odnosno razvojni put vlastitog poimanja likovnosti u kome je dominirao skulptorski rad s prirodnim materijalima i promišljanje prirodnih oblika, pa sve do interpolacija umjetničkih formi, primjerice u kombiniranju likovne postave s radovima Borkovskog i plesnim performansom Žaka Valente, prikazanog u video snimci.

Zatim je predstavio Grožnjan kao jedinstveni grad umjetnika koji ove godine brojnim programima obilježava svoju pedesetu obljetnicu, a zanimljivo je da su umjetnici "okupirali Grožnjan čak pet godina prije nego što su se tamo počela održavati okupljanje svjetske glazbene mladeži. Naposljetku je detaljno predstavio nekoliko likovnih projekata odnosno skupnih tematskih izložbi realiziranih kroz minule godine u galeriji Fonticus.

Istaknuvši da se većina umjetnika koji u Grožnjanu žive iz egzistencijalnih razloga bavi primijenjenom umjetnošću pa stoga u svojim galerijama turistima nudi uglavnom umjetničke suvenire, Borkovsky je naglasio kako galerija Fonticus ima prvenstvenu ulogu prezentacije suvremenog stvaralaštva u likovnoj umjetnosti.

Stoga je drugi dio njegova predavanja bio svojevrsna pouka mladim ili budućim kustosima, kroz prenošenje konkretnih iskustava u izložbenom "sljubljivanju" djela ponekad i vrlo različitih autora, te u iskorištavanju podatnosti galerijskog prostora u kome smještaj i način izlaganja umjetničkih djela uvelike doprinosi njegovoj interpretaciji i doživljaju od strane publike odnosno gledatelja.

Primjeri za to koje je Borkovski posebno istaknuo bili su zajednički likovni projekti na temu elemenata, primjerice vode, zraka, vatre i zemlje. "Kustos mora voljeti umjetnike i njihova djela, jer samo tako može prenijeti njihove poruke publici na izložbama za čije je postave odgovoran", zaključio je Borkovski. Nastavak večeri bio je u znaku glazbe.

Troje klarinetista: Lara Quargnal, Branko Škara i Robert Terlević, ujedinjenih u sastav Ensamble Driva u svom su glazbenom performansu prikazalo "sintezu neoklasike", a večer je završila izvođenjem drugog nastavka glazbenog performansa "Dispoise goes Blonde - Live - Soul dancing". (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter