Kušaonice ulja otvaraju vrata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodna manifestacija Oleum Olivarum ovog ce vikenda u Krasici doživjeti svoje 13. izdanje, a uz vec dobro znane susrete maslinara, sajam maslinovog ulja i istoimeni likovni natjecaj, najavljena je i novost - svoja ce vrata otvoriti šest lokalnih kušaonica tog tekuceg zlata.

Posjetitelje ce oba dana od 11 do 16 sati ugostiti Marijan Cossetto i Nino Cinic u Krasici, Romano Radešic u Punti Krasici, uljara Agromilo u Baredinama, Ezio Cinic u Brajkima, svi na podrucju grada Buja, te Viviano Antolovic u Peroju kraj Grožnjana.

Proizvodaci iz citave Istre, s kvarnerskih otoka, iz Dalmacije i Slovenskog primorja prijavili su 144 uzorka za ocjenjivanje, a za njih više od 90 posto potvrdena je kvaliteta ekstradjevicanskog maslinovog ulja.

Službeno otvorenje održat ce se u subotu u 12 sati uz nastup zbora Vox Siparis iz Umaga te predstavljanje izlagaca i susret domacih maslinara s kolegama iz talijanskog regionalnog parka Colli Euganei.

U subotnjem je programu i cjelodnevna izložba radova s 8. likovnog natjecaja Oleum Olivarum na kojemu se ocekuje sudjelovanje 150 umjetnika i kreativaca iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije i Njemacke. Autorima najboljih ostvarenja nagrade ce biti urucene u 17.30 sati. Prethodit ce kulinarski show u kojemu ce clanovi Mjesnog odbora Krasica spravljati jela s maslinovim uljem uz pjesmu umaškog zbora Korona.

Sajam se nastavlja u nedjelju, a u 13.30 sati pocinju predavanja domacih i inozemnih strucnjaka. O klasteru istarskih maslinara govorit ce mr. sc. ?anfranko Pribetic, o ARKOD-u - identifikaciji parcela u Republici Hrvatskoj, dipl. ing. agronomije Marina Kocijancic, o autohtonim sortama dr. Paolo Parmegani, dok ce rezultate ocjenjivanja predstaviti dr. sc. Viviana Lušetic.

Dodjela priznanja najuspješnijim maslinarima održat ce se u 18 sati nakon nastupa bujske ženske vokalne grupe Forever. U kulinarskom ce showu od 15 sati nastupiti Šajeta te TV urednik i voditelj Branko Nadvinski. Oleum Olivarum ce završiti puckim veseljem uz glazbu trija Šaltin.


Podijeli: Facebook Twiter