Kušala su se mlada vina u Svetvincentu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema ocjenama posjetitelja, pulski vinar Bruno Trapan imao je najbolja vina u ponudi na Fešti od mladega vina održanoj u subotu u Svetvincentu, na kojoj je svoja mlada i odležana vina predstavilo 20-ak izlagaca iz cijele Istre.

Odmah iza Trapana našla su se vina Ravallico, a trece mjesto zauzeo je Ivan Jermaniš. Brojni posjetitelji imali su prilike kušati i vina iz podruma Kalavojna koji su nudili odlicni muškat ruža po koji su vecinom pohitale posjetiteljice fešte, a predstavili su se još i Vinobile, Geržinic, Tomaz, Arman, Commot, Robi Damijanic, Vivoda i Teraboto. Velika gužva vladala je i za stolom Josipa Siljana iz Šegotici koji se vec neko vrijeme uspješno, mada samozatajno, probija na istarskoj vinskoj sceni. Naime, njegova je lanjska malvazija ove godine na mnogim smotrama dobivala vrlo visoke ocjene, od uvrštenja medu deset najboljih na Vinistri pa do nagrade za najbolju malvaziju istocne Istre na sajmu u Sloveniji. Da je zaista zlata vrijedna složili su mnogi kušaci u subotu, cak i oni koji inace ne preferiraju bijela vina.

Osim vinara, na smotri su se svojim delikatesama predstavile i pršutarne Jelenic i Antolovic, a buduci da je uz vino nezaobilazan i sir, nije moglo biti boljega u ponudi od nagradivanog kozjeg sira stancije Kumparicka.

Tradicija izlaganja i kušanja mladih vina u Svetvincentu traje vec 40-ak godina, a unatrag 10-ak godina Svetvincenat postaje mjesto okupljanja vinara iz citave Istre koji ovdje predstavljaju svoja mlada vina. Želeci podici kvalitetu same manifestacije, opcinska Turisticka zajednica ove je godine organizirala i strucno kušanje vina kojem se pridružilo 20-ak posjetitelja. Kako nam je rekao direktor TZ-a Dean Pustijanac, stavljanje vina u prvi plan bio je i razlog zašto je ovog puta smotra umjesto u prostranom dvorištu kaštela Morosini-Grimani održana u društvenom domu.

- Predstavljanje vina pocelo je vec u 15 sati i završilo u 22, a vinari su smješteni u nešto manji prostor jer smo zaista željeli da dodu do izražaja sa svojim vinima i da se ta vina zaista i kušaju. Naime, lani su nam vinari ranije odlazili jer su bili smješteni u velikom prostoru zajedno s muzikom i to je vec licilo na pijanku a ne na smotru vina.

Ove godine smo u glavnoj dvorani imali laganu muziku na klaviru uz Bruna Krajcara i to tek u vecernjim satima a kasnije je u šatoru uz sam dom pocela zabava do jutra uz Koktailse, kazao je Pustijanac. (Napisala i snimila Patricija SOFTIC-MEHMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter