Kušačima prijaju i svježija vina

Dan otvorenih vinskih podruma (D. ŠIŠOVIĆ)
Dan otvorenih vinskih podruma (D. ŠIŠOVIĆ)

Sedamdeset istarskih vinarija, od krajnjeg sjevera do krajnjeg juga, od zapadnoistarske pa do kvarnerske obale, otvorilo je jučer svoja vrata posjetiteljima i uključilo se u još jedan Svjetski dan vina odnosno Dan otvorenih vinskih podruma u Istri.

Na tisuće vinoljubaca, a neki su potegnuli puta iz povećih daljina, prokrstarilo je jučer Istrom uzduž i poprijeko, kušalo i kupovalo vina, biralo svoje nove favorite ili se vraćalo starima. Bilo bi zgodno egzaktno izračunati koliko ukupno vinarija obiđe svaki posjetitelj dana otvorenih vrata, no kako se podaci o tome ne vode, oslonimo se na izjave gostiju koje smo sretali na lokacijama koje smo i sami obišli: većina ih je izjavila da je na njihovom jučerašnjem vinskom itineraru bilo u prosjeku pet vinarija.

Turistička zajednica Istarske županije, koja ove godine nije tiskala već samo na internetu objavila popis vinarija uključenih u ovu manifestaciju, kategorizirala je konobe i vinarije prema razini kvalitete, pa je tako jedna konoba bila označena s tri vinske čaše što znači ocjenu "izvrstan", njih 26 označeno je s dvije čaše odnosno ocjenom "vrlo dobar", 22 konobe imaju jednu čašu odnosno oznaku "dobar", bačvica je kao oznaka za "tradicionalnu istarsku konobu" postavljena uz 21 konobu, a njih 20 ima i dodatnu oznaku "IQ" kao informaciju da se tu nude vina iz programa "Istrian Quality".

Najviše vinarija uključeno u jučerašnji Dan otvorenih vinskih podruma je s područja središnje Istre, njih 37, jedanaest ih je s područja Bujštine odnosno sjeverozapadne Istre, deset s Poreštine, po pet s Rovinjštine i Puljštine, te samo dvije na Labinštini.

Premijera likera od malvazije

Među vinarijama koje smo obišli da i vama prenesemo kako je protekao jučerašnji Dan otvorenih vinskih podruma prva se na putu našla vinarija Alberta Korace u Motovunskim Novakima, zanimljiva po tome što u vinogradarstvu prakticira tzv. "integriranu proizvodnju", bez insekticida i uobičajenih kemijskih sredstava, odnosno samo s bakrenim i sumpornim zaštitnim preparatima, a u podrumu se vjerno oslanja na tradicijske tehnologije, bez filtriranja ili raznih dodataka vinu.

U vinariji Koraca gosti su mogli kušati svježu malvaziju, misno vino od malvazije Santa Marina, teran, te kupažu cabernet sauvignona i merlota, ali i neke od čak dvanaest vrsta rakija i likera iz domaće proizvodnje. Uz odranije poznat liker od terana, zatim klasične rakije komovicu, bisku, medicu, rutu i druge, te pomalo egzotični liker od piva, Albert Koraca je jučer svojim gostima premijerno ponudio i svoj sasvim novi proizvod, koji tek nakon Dana otvorenih vinskih podruma kreće na tržište - liker od malvazije.

Ova je ukusna i originalna inovacija rezultat dvogodišnjih eksperimenata, a proizvodi se miješanjem svježeg vina malvazije, rakije komovice od dropa iste te malvazije, smeđeg šećera i tri vrste aromatičnih biljaka, a kojih točno - tvorac ovog napitka želi zadržati u tajnosti.

Ivan Damjanić je pred svojom vinarijom u Fuškulinu postavio dodatne tende i šatore kako bi svoje goste zaklonio od prijepodnevnog sunca, a za osvježenje im je pripremio svježu malvaziju, borgonju i žuti muškat. S njim smo popričali i kako su se loše lanjske vremenske prilike odrazile na osobine vina koja se sada kušaju, i njegova je ocjena da je utjecaj kišnog i hladnog ljeta prilično osjetan. Malvazija je uz očekivane cvjetne i voćne arome, pogotovo na bazgin cvijet, osjetno svježija nego inače, borgonja je ispala kao ugodno lagano vino s izrazito voćnim aromama, pogotovo na malinu i na šumsko voće, a muškat, kome se slatkoća postiže prekidanjem fermentacije, ove je godine zbog kiša imao znatno više kiselina, pa se i šećera moralo ostaviti malo više. Pitam ovog mladog vinara osjete li i gosti tu promjenu u karakteru ovogodišnjih vina, a Damjanić odgovara da se nekim gostima sviđa ovo što kušaju bez ikakvih primjedbi, dok oni koji bolje poznaju istarska vina ipak primjećuju kako su ovogodišnja prilično svježija nego inače.

Kod Damjanića smo inače zatekli popriličnu gužvu, jer je upravo navratila grupa Nizozemaca koja je dan ranije u restoranu probala njegovo vino pa je sada došla na kušanje "in situ", navratila je i grupa Puležana koja je prvi put ovdje, grupa Osječana koji su dolazili i ranije, te Slovenci iz Portoroža koji su tu također prvi put, privučeni onim što su čuli o Damjanićevoj malvaziji. (Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter