Kurt Elling: Dodite na koncert u cipelama za ples

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan od najcjenjenijih pjevaca jazza, dobitnik nagrade Grammy Kurt Elling sutra ce s pocetkom u 21.30 sati nastupiti u rovinjskom hotelu Eden na Avangarde Jazz Festivalu.

Elling redovito zauzima prva mjesta na godišnjim ljestvicama najboljih jazz pjevaca po izboru citatelja i kriticara u uglednim casopisima poput "JazzTimesa" ili "DownBeata" u kojem su ga kriticari od 2000. svake, pa i ove godine, proglasili najboljim jazz pjevacem.

Osim jazza Elling djeluje i na drugim podrucjima - za The Steppenwolf Theater i City of Chicago skladao je multidisciplinarna umjetnicka djela, a bio je ravnatelj i potpredsjednik National Academy of Recording Arts and Sciences. Elling ce u Rovinju nastupiti uz poznatog gitarista Charlieja Huntera i bubnjara Derreka Phillipsa.

Buduci da cu nastupiti s njima, moj ce nastup ovaj put biti drukciji od prethodnih. Gitarist Charlie Hunter je glazbenik poznat u svjetskim okvirima po istodobnom sviranju bas i gitarskih dionica na istom glazbalu. Svirat cemo glazbu koja se zasniva na rhythm and bluesu i boogaloou. Nadam se da ce ljudi doci na koncert u cipelama za ples.

Kako kao glazbenik koji je poznat po izvedbama suvremenog jazza pristupate spomenutim stilovima?

Za svakog je jazz glazbenika važno da je fleksibilan. Da bismo svirali najsuvremeniju, naprednu glazbu, moramo prouciti sve stilove koji su utjecali na to da jazz postane takav kakav je danas - gospel, rhythm and blues, pravi blues, dixieland, klasicnu glazbu... Buduci da su u jazzu sadržani elementi tolikih razlicitih stilova, odlucio sam ih sve proucavati. Za ovo ljeto, kao svojevrsno slavlje, sa svojim prijateljima Charlesom i Derrekom želim svirati glazbu kakva se svira na proslavama i potaknuti ljude na ples.

Kakva je vaša glazba danas u odnosu na onu koju ste prije više od deset godina svirali snimajuci za Hunterov album "Songs from the Analog Playground"?

Za taj smo album snimili puno ozbiljniju glazbu nego što ju namjeravamo izvoditi sada. Na koncertu u Rovinju želimo pokrenuti ljude, potaknuti ih da se smiju i raduju.

Što vam znaci nagrada "Billie Holiday", posebice zato što nosi njezino ime?

Bila je jedna od utemeljiteljica jazz pjevanja. U glazbu je donijela vlastitu osjecajnost. Naucila nas je kako izvoditi glazbu koja predstavlja iskljucivo odredenu osobu. Uvijek me raduje kad je moje stvaralaštvo prepoznato u svijetu. U proteklom sam razdoblju dobio nagrade u nekoliko zemalja: Poljskoj, Njemackoj gdje sam upravo dobio "Echo Jazz Award", Škotskoj, gdje sam nedavno dobio njihovu nacionalnu nagradu. Laskaju mi ta priznanja jer znam da je moj rad primijecen. To je dokaz vrijednosti mojih dostignuca. Veseli spoznaja da moja glazba ispunjava živote ljudi. To mi je poticaj da i dalje pjevam za njih.

Kako poznavanje filozofije religije, koju ste diplomirali, utjece na vaš život i stvaralaštvo?

I taj aspekt mog života progovara kroz moju glazbu, primjerice u mnogim tekstovima koje sam napisao za pjesme. To je osnova na kojoj cvrsto stojim i gradim na njoj. To sam ja. (D. HRVOJ/Novi list)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter