Kurkuma pomaže kod želučanih tegoba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Indijski i američki znanstvenici još su jednom dokazali da je kurkuma iznimno učinkovita za ublažavanje želučanih upala i čira. Nadaju da će njihovo otkriće pridonijeti razvoju novih lijekova protiv želučanih problema.

Kurkuma se ponaša kao protuupalno sredstvo i sjajan antioksidans. Ljekovito djelovanje poznato je od davnina, a danas se ova biljka koristi u kozmetici, lijekovima i kuhanju. Može se upotrebljavati za zaštitu od sunca ili pesticida. I ayurvedska medicina je preporučuje za probavne smetnje, čireve, rane i kožne bolesti, kao što su ekcem i svrab.

Kurkumin, glavni aktivni sastojak kurkume, vrlo je dobro proučen i sadrži mnoge potencijalne zdravstvene dobrobiti.

"Prah kurkumina, spravljen od biljke kurkume, već se stoljećima koristi u tradicionalnoj medicini Kine i Indije za liječenje rana, infekcija i drugih problema s kožom', pojašnjava Ayyalusamy Ramamoorthy sa Sveučilišta u Michiganu te dodaje: 'Kurkimin ima začuđujuće velik spektar antioksidativnih, antimutagenih, antibiotskih, protuviralnih, protudijabetičkih, protutumorskih, protugljivičnih i protuupalnih svojstava." (Magazin.net.hr)


Podijeli: Facebook Twiter