Kurijera se zaglavila pred Humom

Vatrogasci su priskočili u pomoć (A. MERLAK)
Vatrogasci su priskočili u pomoć (A. MERLAK)

Autobus pun školaraca na ekskurziji proteklog se produženog blagdanskog vikenda uputio u Hum, no na putu mu se "ispriječio" oštar zavoj. Zadnjim krajem zapeo je za asfalt, zaglavio i puna dva sata ostao blokiran tristotinjak metara ispred Huma, a promet je ponovno uspostavljen tek nakon intervencije vatrogasaca. Članovi Javne vatrogasne postrojbe Buzet podigli su ga uz pomoć zračnih jastuka i izvukli ga vitlom.

U Humu su u tom trenutku bila još tri autobusa, a na cesti za Hum dva, koja su zbog dvosatne blokade odustala od njegovog razgledavanja. U humskoj udruzi koja skrbi o revitalizaciji najmanjeg grada na svijetu svjesni su ovog problema.

- Zavoj je doista kritičan, trebat će ga proširiti ili izravnati jer zbog njega dosta turističkih agencija odustaje od dolaska u Hum, rekao nam je predsjednik Udruge Hum Aleksandar Merlak.

Grad Buzet, izjavio je gradonačelnik Siniša Žulić, podržat će ovu inicijativu Udruge Hum. Sanacija lokalne ceste Roč - Hum, u nadležnosti ŽUC-a, upravo je zbog intenziteta i vrste prometa desetak godina među gradskim prioritetima upućenim ŽUC-u. Dio je saniran, no još ima problematičnih dionica.

Osim ovog oštrog zavoja, trenutno je, kaže Merlak, najlošiji dio od Forčići do Brnobići, dijelom i zbog izgradnje vodovodnog ogranka Blatna Vas - Brul.

Hum se tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci pretvara u omiljeno turističko odredište. Gužve počinju već za Uskrs, a najviše autobusa je u vrijeme školskih ekskurzija. Glagoljica je uvrštena u školski program šestih razreda pa u Hum dolaze brojni školarci. Rekord je postavljen 2008. godine, kada se ispred gradića u jednom danu izredao 21 autobus, a ovogodišnji proljetni prosjek iznosi desetak autobusa dnevno. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter