Kurdski čelnik najavio "povijesni poziv" na mir

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zatvoreni kurdski čelnik Abdullah Ocalan najavio je da će u četvrtak uputiti "povijesni poziv" za mir, pa su porasle nade u prekid vatre koji bi pomogao da završi 28-godišnji sukob u kojoj je u Turskoj poginulo 40 tisuća ljudi, a stradalo je i gospodarstvo.

Čelnik kurdske stranke mira i demokracije Selahattin Demirtas, zastupnik u turskome parlamentu, bio je u posjetu Ocalanu u zatvoru na otoku Imraliju u Istanbulu i kad se vratio, prenio je njegovu poruku: "Želimo što prije riješiti problem oružja, da se više ne gube ni vrijeme ni životi".

Ocalan je tako zatražio potporu parlamenta i političkih stranaka kako bi se ostvario trajan mir. Ocalanovu kurdistansku radničku stranku stranku (PKK) terorističkom organizacijom smatraju Turska, EU i SAD, ali službena je Ankara u listopadu 2012. počela pregovore s Ocalanom radi smirivanja sukoba jer su ljeto obilježili jačanje gerilskoga nasilja i masovna uhićenja kurdskih aktivista.

Poziv na prekid vatre koji koincidira s kurdskom Novom godinom, mogla bi pratiti i zapovijed PKK-u da povuče gerilce iz Turske u baze na sjeveru Iraka. "Priopćenje koje pripremam bit će povijesni poziv. Sadržavat će zadovoljavajuće informacije o vojnoj i političkoj dimenziji rješenja", najavio je Ocalan.

Primirja su i prije dogovarana i kršena, ali prvi put Ocalan i turski premijer otvoreno govore o razgovorima o sveobuhvatnom rješenju. Premijer Tayyip Erdogan učinio je više ustupaka u vezi s kulturnim i jezičnim pravima. PKK je isprva tražio nezavisnu kurdsku državu na jugoistoku Turske, ali sad su zahtjevi umjereniji i odnose se na široku političku i kulturnu autonomiju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter