Kupus pun vitamina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kupus je biljka koja pripada porodici krstašica, a razvila se iz divljeg kupusa koji su, takoder za prehranu, koristili stanovnici europskog obalnog podrucja još u pretpovijesno doba. Stari Rimljani prepoznali su vrijednost kupusa i koristili ga za prehranu i u medicinske svrhe. Dobar kupus može se prepoznati po tome što nema velika rebra, a tanko lišce tvori tvrdu glavicu koja po sebi nema mrlja. U nas se najcešce koristi bijeli, a nešto manje crveni kupus, a nerijetko se najsladim i najboljim proglašava kupus zelenih i šiljastih glavica.



Kupus je poznat po svojoj visokoj nutritivnoj, a niskoj kalorijskoj vrijednosti. Prosjecno 100 grama kupusa ima samo 40 kalorija, a razlog tako niskoj kalorijskoj vrijednosti je to što se kupus sastoji od cak 92,52 posto vode, 1,21 proteina, 0,18 masti i 2,3 posto dijetetskih vlakana. U kupusu su najviše zastupljeni vitamin C (42 mg na 100 g) vitamin B1, B i beta-karoten (provitamin vitamina A), a zatim slijede minerali kalij, željezo, magnezij, sumpor i bakar.

U nas se cesto koristi kiseli kupus za cije nastajanje možemo zahvaliti upravo Slavenima. U pocetku se konzerviranje kupusa radilo na rimski nacin, tako što bi se glavice kupusa posipale solju, prelile octom i spremale u posude od gline, ali tek je slavenski nacin kiseljenja kupusa naišao na opcu primjenu. Upravo je sirovi kupus, što podrazumijeva i njegovu kiselu varijantu, najzdraviji jer je najbogatiji izvor hranjivih i ljekovitih sastojaka.



Novija istraživanja pokazuju da se cesta upotreba povrca iz roda kupusnjaca pokazuje ucinkovitom u smanjenju rizika od pojave raka, a sok od svježeg kupusa uspješno lijeci cir na želucu i upalu debelog crijeva. Konzumacija kupusa poboljšava probavu zbog toga što kupus obiluje celulozom, a ona takoder povoljno djeluje i na zacjeljivanje rana. Sirup od crvenog kupusa koristi se za smirivanje tegoba koje uzrokuje kašalj. Listovi kupusa mogu poslužiti za lijecenje bronhitisa na nacin da se tamo gdje je bol najjaca stave tri ili cetiri lista kupusa, pricvrste zavojem i ostave cijelu noc. Kupus je dobra namirnica i za smanjivanje tjelesne težine jer sadrži tartronsku kiselinu koja usporava pretvorbu šecera i ostalih ugljikohidrata u mast.

Preporuca se da se kupus pri kuhanju stavlja u vrucu vodu jer se dugotrajnim kuhanjem gube vrijedni sastojci koje kupus sadrži. Svježi ili kiseli kupus može poslužiti kao dodatak pri izradi raznih glavnih jela s mesom, kao što su kalja ili sekeli gulaš. Takoder, možemo ga koristiti u juhama od povrca, kao i u kombinaciji s domacim krupicama. Kiseli kupus dobro se slaže sa sušenom kuhanom svinjetinom, kao i s kuhanim i pecenim kobasicama, a neizostavan je sastojak u pripremi sarmi i jote.


Podijeli: Facebook Twiter