Kupus donosi sreću, a odnosi mamurluk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova godina na Balkanu nezamisliva je bez kiselog kupusa u svim oblicima. Čak i za nas kojima hrana nije prioritet uoči najluđe noći, prvi, drugi, a često i treći dan iza dočeka sarma je glavno jelo na meniju, a "veseli" pojedinci će dan nakon pijanstva cijeniti i kiselu repu, zelje ili samo čisti rasol koji nadoknađuje izgubljenu tekućinu i elektrolite.

Vjerujem da je praktičan Balkanac u srednjem vijeku izmislio da jedenje kupusa za novu donosi sreću, a mit se opravdano proširio do Amerike i sjeverne Europe. Uz zanemarivu cijenu, to je jedini prirodni izvor vitamina C u zimsko doba, pristaje uz sva alkoholna pića i može nahraniti mase.

Toplo vam preporučujem recept Vlade Pantovića iz Poreča, jednog od najnagrađivanijih kuhara amatera u Hrvatskoj: uz njegova detaljna objašnjenja, svatko može pripremiti dobru sarmu ili pitu od kupusa s kupljenim korama. Potražite kvalitetno, svježe mljeveno meso, najbolje s tek održanog prosinačkog kolinja i uživajte u jelu i piću bez straha od mamurluka. Sretna vam Nova godina! (M. DAMJAN)

Kupusara
Sastojci: 500 g kora za pitu, 150 g kuhane riže, 1 glavica kiselog kupusa, mljeveni crni papar, 100 ml vode i 150 ml ulja.

Priprema: Glavici kupusa maknite korijen i ostalo sitno narećite. Propirjajte na vatri, začinite i umiješajte kuhanu rižu. Unutrašnjost okrugle dublje posude za pečenje premažite uljem i stavite tri kore s krajevima koji vire. Dodajte dio nadjeva od kupusa i riže, tri zgužvane kore i potom dio nadjeva.
Ponavljajte postupak dok vam ne ostanu dvije kore. Krajeve kore savijte prema unutra i pokrijte s preostale dvije. Pitu narežite na komade i zalijte mještavinom od 100 ml vode i 150 ml ulja i protresite da se prožme.

Pecite na 200 stupnjeva Celzija 40 minuta.


Podijeli: Facebook Twiter