Kupuju se i rabljeni i novi udžbenici

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

"Uh, torba mi je teška 14 kilograma, izvagala sam je! Htjela bih pitati ministra zašto moramo imati toliko knjiga po predmetu, radne bilježnice, bilježnice, mape, atlase?", kaže nam učenica sedmog razreda osnovne škole, 13-godišnja Marija-Paola.

I njena bi majka Dorijana Brgić bila sretnija da joj dijete ne krivi kičmu pod teškim teretom. Kad bi školska torba njene kćerke bila lakša, značilo bi to i manje troškova za školski pribor. Srećom, dodaje ova simpatična gospođa, barem se udžbenici više ne mijenjaju svake godine pa se mogu nabavljati i iz druge ruke.

Problem je što svaka škola ima svoj popis knjiga pa bi bilo najjednostavnije kad bi se razmjena obavljala u istoj obrazovnoj ustanovi. Nažalost, saznajemo da se to u pravilu ne događa.

- Škola ne organizira razmjenu knjiga pa se snalazimo sami, posuđujemo od prijatelja, gledamo kome treba koja knjiga, zamjenjujemo ih. Ipak, neke se stvari moraju kupiti, radne bilježnice i bilježnice, olovke, sav školski pribor. Računam da ćemo potrošiti oko 500-600 kuna. Ovo tzv. besplatno školovanje nije uopće jeftino!, rekla je Brgić.

Po Zakonu o udžbenicima za osnovnu i srednju školu, udžbenici i pripadajuća dopunska nastavna sredstva ne smiju se mijenjati najmanje četiri godine, dakle, i ove godine ostaju u upotrebi oni koje je stručni aktiv škole odabrao za školsku godinu 2010./2011. i koji se nalaze na konačnoj listi pojedine škole.

Time je donekle rasterećen obiteljski budžet jer se knjige mogu nabaviti jeftinije, iz druge ruke. Ostalima, pak, ne preostaje drugo nego kupovati skupe komplete, čija je cijena ostala ista.

Po objavljenom cjeniku Ministarstva, najjeftiniji je komplet za drugi razred osnovne škole, koji stoji 576 kuna, dok je najskuplji onaj za prvi razred gimnazije - košta nevjerojatnih 2.276 kuna! Ako je prosječna cijena kompleta 1.426 kuna, onda će za dva školarca samo za knjige trebati gotovo tri tisuće kuna. A gdje su još sav pribor i bilježnice...

- Jednako se uči iz rabljenih i novih knjiga pa sve što možemo nabavimo iz druge ruke, govori nam Marija Krešić dok sa svojom 11-godišnjom kćerkom Martom kupuje u jednoj pulskoj knjižari. Ima još jednu kćer, Ivu, gimnazijalku, pa očekuje da će samo za osnovni pribor i školsku torbu ove godine potrošiti oko 1.500 kuna. (Maša JERIN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter