Kupujte pametno!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koliko puta ste kupili nešto što vam se tog trenutka svidjelo ne razmišljajuci uopce kad cete to nositi i uz što kombinirati? Ako ste to ucinili samo jednom, nije strašno. No, ako vam se to redovito dogada (kao meni donedavno), donosim vam par savjeta koji ce vam pomoci da se kontrolirate u impulzivnom šopingu.
Zapamtite, impulzivni šoping ne mora nužno biti loš, no ako vam se cesto dogada da kupite nešto što kasnije ne nosite, onda imate problem.

1. U svakom trenutku znajte što vam treba
Uvijek imajte popis stvari koje trebate. Neovisno o tome nalazi li se u vašoj glavi ili u vašem rokovniku, važno je znati koji su vam prioriteti. Budete li imali popis na pameti ili pri ruci, nece vam se dogoditi da u trenutcima rasprodaja (ili samo trenutne depresije) opustošite šoping centre i dizajnerske ducane.

2. Budite sigurni u to što kupujete
Postavite si tri pitanja:
1. Svida li mi se?
2. Izgleda li stvarno dobro na meni?
3. Hocu li to nositi? (najvažnije!)

Tek ukoliko odgovorite na sva tri pitanja bez razmišljanja potvrdno, kupite!

3. Kad idete u kupovinu, odjenite se ugodno
Pripazite na to što cete odjenuti. Neka to bude odjeca koju vam nece biti teško skinuti i ponovno obuci. Zimski šoping s kaputima, vestama, košuljama, cizmama... cešce rezultira umorom i nervozom, nego dobrim provodom i zadovoljstvom ulovom. Vrlo važno: lagano se našminkajte, odmah ce vam sve ljepše izgledati.

4. Procijenite isplativost
Koliko je previše dati za primjerice zimski kaput? 5000 kuna? 7000 kuna? Je li 10 000 kuna izvan pameti? Ovisno o tome koliko cesto cete ga nositi i koliko sezona cete ga moci imati, izracunajte do koje cifre želite ici. Kupujete li novi kaput svake sezone, vjerojatno necete željeti dati više od 2000 do 3000 kuna, no kupujete li ga jednom u tri godine, tada vam ne bi trebalo biti previše dati niti 7000 kn. Ukoliko je to svakih pet godina, tada se niti 10 000 kuna ne cini izvan svake pameti!

5. Kupujte klasicne komade
Pravilo koje svi vec znaju, ali nije naodmet ponoviti ga. Mala crna haljina, dobre tamnoplave traperice, fine crne hlace, pomalo stroga bijela košulja, klasican crni sako ili luksuzna kožna torba nikada ne izlaze iz mode i uvijek vas dobro oblace. Ne samo da ih trebate kupiti, vec se nemojte "pojesti" i ako ste za te komade izdvojili vece sume. Vjerujte, isplatit ce se, jer cete ih moci nositi uvijek. Štedite na trendi stvarima.

6. Mix & Match
Imati stila danas znaci znati miješati i uskladivati odjecu iz razlicitih ducana - kako high street brandove, tako i dizajnerske "krpice". Razmislite kada ste zadnji put, ako ste ikad (!?), kupili kombinaciju s lutke u izlogu ili s fotografije kampanje. Najvažnije u "mixing&matching" kupovini odjece jest postaviti si pitanje "s cim cu to nositi?"

7. Upoznajte dobro sebe
I budite iskreni. Odaberite odjecu koja ce laskati vašoj figuri i koja odgovara vašim godinama. Imate li dobru guzu, naglasite ju! Ali, imate li jake noge, nema te minice koja ce tu cinjenicu ublažiti. I uvijek, ali baš uvijek, kupujte velicinu koja vam trenutno odgovara. Ako smršavite ili se udebljate, lako cete kupiti novu odjecu.

8. Izbjegavajte gužvu
Ako ikako možete, najbolje bi bilo trgovine posjetiti u prijepodnevnim satima radnog dana i to pocetkom tjedna. No zbog radnih obveza mnogima je to nemoguce. Ako ste ipak u mogucnosti žrtvovati jedno ili dva jutra radnog dana godišnje, vjerujte - isplatit ce se. Manje ljudi u trgovinama nece vas ciniti nervoznima, a i prodavaci ce vam se zasigurno više posvetiti.

9. U kupovinu idite zadovoljni, siti i odmorni
Ne idite u kupovinu kada ste stvarno gladni ili umorni. Ili ako imate samo dva sata za pronaci nešto što biste nosili na partyu ili vecernjem izlasku. Najvjerojatnije necete naci ništa slicno onome što ste zamislili i na kraju cete kuci doci umorni i iscrpljeni bez icega, ili u još gorem slucaju - s odjecom koja vas ne zadovoljava.

10. Odaberite neutralne boje

Kada kupujete jeftiniju odjecu ili modne dodatke, držite se neutralnih boja. Jeftinija odjeca znaci jeftiniju tkaninu, a ona cesto može izblijediti nakon prvog pranja. Kod neutralnih boja to se nece toliko primijetiti! (L. BIONDIC)

Izvor: www.moda.hr


Podijeli: Facebook Twiter