Kupujmo hrvatsko trebamo živjeti 365 dana u godini

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Na Karolini se danas, nakon šest godine pauze, vratila svehrvatska akcija "Kupujmo hrvatsko" koja se održava već 20 godina, a na kojoj se Puljanima predstavilo stotinjak proizvođača. Već od ranog jutra Puljani su rado zavirivali u ponudu na štandovima na kojima je bilo svega, od prehrane do robe. Svečano otvaranje održano je nešto prije podneva, a prisustvovali su mu predstavnici Hrvatske gospodarske komore, kao organizatori akcije, potom Istarske županije na čelu sa županom Valterom Flegom, Grada Pule koju je predstavljala zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci te brojni drugi uzvanici.

Afirmacija kvalitetnih proizvoda

- U 20 godina postojanja, akcija "Kupujmo hrvatsko" ostvarila je svoju osnovnu ideju, a to je podizanje svijest o važnosti proizvodnje i kupovine domaćih kvalitetnih proizvoda. Danas gotovo svako dijete zna za "Kupujmo hrvatsko". Upravo promocijom kvalitetnih domaćih proizvoda, posebice nositelja znakova Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko, naši su proizvodi postali najznačajniji dio potrošačke košarice hrvatskih domaćinstava. Time su uvelike pridonijeli očuvanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta, stoga Kupujmo hrvatsko trebamo živjeti 365 dana u godini, rekao je tom prigodom potpredsjednik HGK-a Josip Zaher.

- Zadovoljstvo mi je što se jubilarna 20. akcija održava upravo u Puli, u gradu koji je prema Fininom istraživanju proglašen prvim gradom u Hrvatskoj po broju poduzetnika s obzirom na broj stanovnika, istaknula je i Puh Belci. Župan Flego nadovezao se i rekao da mu je izuzetno drago što se ova nacionalna akcija vratila u Pulu.

- Ovo je prilika da, na samom početku turističke sezone, domaći proizvođači predstave izvorne hrvatske proizvode našim građanima i tvrtkama te mnogobrojnim posjetiteljima. Upravo takvo povezivanje poljoprivrede i obrtništva s turizmom gradimo već godinama u Istri da bismo stvorili jednu lokalnu priču svakomu našem gostu i stvorili potpuno nov doživljaj, istaknuo je Flego i dodao da je ponosan što je upravo Istra danas pokretač u proizvodnji i afirmaciji autohtonih, kvalitetnih proizvoda i da tim putem treba nastaviti i dalje kako bi se stvarala još jača konkurentnost na globalnom tržištu.

Istarska salama od divljači

A građani Pule imali su priliku kušati najbolje od domaćih proizvoda te kupovati po pristupačnim cijenama. Od istarskih proizvođača predstavili su se, između ostalih, članovi Domaće web tržnice, OPG Komparić iz Marčane s maslinovim uljem, octom od smokve i jabuke i džemovima; potom OPG Krivičić iz Pule s domaćom rakijom, likerima i medom; Histris iz Svetog Petra u Šumi s već nadaleko poznatim proizvoda od mesa…

- Imamo vlastitu proizvodnju mesa i linija specifičnih salama od divljači, pretežno jelena i vepra i to iz slobodne ispaše, a ne iz uzgoja. Sve proizvodimo na prirodan način, bez aditiva, što su ljudi i prepoznali, a sve više počeli smo raditi i veleprodaju jer su i drugi velekupci prepoznali kvalitetu i cijenu. Svi koji ne stignu na sajam i iskoriste ove promo cijene, mogu naše proizvode naći i u Istarskim supermarketima, rekao nam je Marin Brljafa.

Uz velika imena poput Dukata, Podravke, Olivala, Brionke, svoje su mjesto pod suncem našli i mali proizvođači poput obrta Kulin iz Piškorevaca koji je nudio kulen, čvarke, slaninu i druge mesne delicije, sjemenke i eko brašna iz OPG-a Janković, čajevi iz Petrovca, ocat i med iz OPG-a Švab, domaćih suhomesnatih proizvoda iz Koprivnice, nudila se i vrlo tražena aronija, neobični crnog korijena koji liječi niz bolesti, kupinovo vino, ljekovite gljive koje "dižu" i "spuštaju"…

- To su gljive shiitake, cordyceps i reishi, proizvedene laboratorijski u Zagrebu, testirane u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i po testovima prvi smo u Europi koji imao pravo na zdravstvene tvrdnje o učincima. Ove godine planiramo još dvije gljive uvesti na tržište i to lavlju grivu i uranov rep, najavio je Petar Alebić, direktor tvrtke Ljekovite gljive d.o.o.

Iz Virovitice je stigla obitelj Balint, vlasnici OPG-a, sa svojim vrhunskim medom i proizvodima od meda. Kako su nam rekli, nakon zaštite slavonskog meda na razini Hrvatske, sada nastoje dobiti zaštitu porijekla i na razini EU-a i to za med od uljane repice, bagrema, lipe i suncokreta te da se (ipak) mora deklarirati porijeklo meda.

Ni kupci nisu krili zadovoljstvo akcijom. Kako nam je rekla Manda Prša iz Pule, da Kupujmo hrvatsko opet dolazi u Pulu čula je prije dva dana i jučer je ciljano išla po med OPG-a Švab, a usput je kupila bučine koštice, pancetu, slaninu i čvarke. "Cijena? A gledajte, meni je bitna kvaliteta, a sve košta, pogotovo kvaliteta. Tako da sam zadovoljna onime što sam kupila", kratko nam je rekla Prša. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)












Podijeli: Facebook Twiter