Kupuje se i obnavlja palaca Vergottini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Biskup Ivan Milovan, gradonacelnik Edi Štifanic i župan Ivan Jakovcic potpisali su pred novinarima pismo namjere kojim se obvezuju na suradnju prilikom kupnje i obnove barokne palace Vergottini: grad ce financirati kupnju sa 70 posto udjela zamjenom nekretnina, Biskupija ce sudjelovati s ostalim iznosom, a Županija ce putem svojih strucnjaka financirati obnovu novcem iz evropskih fondova.

Namjera je u zgradi palace urediti muzej sakralne umjetnosti u kojem ce naci mjesto vrijedne crkvene umjetnine koje se, kako je rekao monsinjor Milovan, u istarskim župama cuvaju u lošim uvjetima. Ovo pismo namjere otvara novu etapu pregovora o kupnji palace, koji bi do kraja godine trebali biti dovršeni potpisivanjem kupoprodajnog ugovora, rekao je gradonacelnik Štifanic.

Na insistiranje novinara da saznaju barem okvirnu mogucu cijenu, gradonacelnik je rekao da bi mogla biti izmedu cetiri do pet milijuna eura. Župan je procijenio da bi za obnovu moglo trebati još oko dva milijuna eura.



Vlasnik palace je Marko Gudeljevic. Kupio ju je za 700.000 ondašnjih njemackih maraka od viroviticke šecerane u stecaju 2000. godine, na natjecaju na kojem je i Grad Porec dao ponudu, temeljem odluke Gradskog vijeca i prava na prvokup spomenika.

Gudeljevic je na tom natjecaju ponudio tek nekoliko desetaka tisuca maraka više od Grada, a tadašnji gradonacelnik Josip Maras prepustio je kupnju Gudeljevicu. Od onda u palaci, koju Porecani kolokvijalno zovu «Virovitica» po bivšem vlasniku, funkcionira tek prizemlje u kojem je Gudeljevic otvorio restoran i iznajmio prostor za prodaju suvenira.


Podijeli: Facebook Twiter