Kupovna moć se srozala na razinu iz 2006.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Građanima je sve teže spajati kraj s krajem mjeseca. Svibanj je bio već 15. mjesec po redu otkako plaće u Hrvatskoj realno padaju, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, koje prenosi RBA.

Iako je svibanjska prosječna neto plaća porasla na 5.581 kunu, ili za 50 kuna u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, za nju se moglo kupiti manje nego lani. Zbog utjecaja inflacije, prosječna plaća u državi realno je smanjena za 0,7 posto.

Čini se da prosječna plaća nije puno izgubila na vrijednosti, ali to je varka. Naime, plaće sustavno padaju već pet godina, od početka krize. Prema podacima iz godišnjeg izvješća HNB-a, realne plaće u Hrvatskoj 2012. godine vratile su se sedam godina unatrag. Njihova kupovna moć srozala se na razinu iz 2006.

Problem je, međutim, što je u Hrvatskoj nemoguće pronaći potpune, kumulativne podatke o stvarnom padu plaća od početka krize. Ne objavljuju ih Državni zavod za statistiku, ni HNB, niti ostale nadležne institucije.

Možda se tih zbirnih podataka boje. Oni bi vjerojatno pokazali da je životni standard u Hrvatskoj pao puno više nego što se želi priznati - osobito ako se ubroji i realan pad mirovina. (B. PODGORNIK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter