Kupovali jeftino zemljište, a sada traže urbanizaciju

Investitor je već kupio hektare u Prtlogu (foto: Ksenija Gortan)
Investitor je već kupio hektare u Prtlogu (foto: Ksenija Gortan)

Oporbeni gradski vijećnici Labina na posljednjoj su sjednici vijeća upozorili na negativne medijske napise o investicijama tvrtke za upravljanje poslovnom imovinom sa sjedištem u Londonu Emac koja u Prtlogu planira svoj "ekološki resort visoke kategorije".

U zoni od 35 hektara, jugoistočno od ceste Gondolići - Prtlog, ulagača zanima urbanizacija 7,6 hektara za realizaciju 380 ležajeva u hotelima, odnosno vilama, naglašeno je pri predstavljanju projekta.

Daniel Mohorović, vijećnik SDP-a, naglasio je da se Emacov direktor Matjaž Prinčič u medijima hvalio da ta tvrtka "u pravilu kupuje poljoprivredna zemljišta za koja misli da se, na osnovu obavljenih analiza, mogu pretvoriti u građevinska". "Je li u takvim analizama sudjelovao i Grad Labin?", pitao je Mohorović, aludirajući na to da je Emac i u Prtlogu kupovao poljoprivredno zemljište, no ostao je bez odgovora. Predstavnici Grada i investitora sastali su se još u listopadu 2009., piše u vijećničkim materijalima.

Mladen Bastijanić, nositelj nezavisne liste, podsjetio je na slučaj koji je prije četiri godine punio domaće medije. Naime, Emacova kupnja 410 hektara neurbaniziranog zemljišta u Dubi Stonskoj na Pelješcu, po povoljnim uvjetima, dovodila se u vezu s političkim lobijima u Hrvatskoj i Sloveniji te pratećim signalima da će se graditi Pelješki most. I tamošnjoj je lokalnoj vlasti Emac predložio urbanizaciju zone, također za resort ekološkog turizma visoke kategorije.

Prinčić je prisustvovanje sjednici u Labinu iskoristio da nanovo takve optužbe, kao i one o neplaćanju poreza, etiketira kao novinarske izmišljotine. "Naš projekt je 30 kilometara udaljen od Pelješkog mosta", kazao je Prinčić i nastavio: "Pod stalnom smo kontrolom financijskih institucija u državama u kojima imamo sjedišta, New Jerseyju, Londonu, Amsterdamu. U Hrvatskoj me stalno pitaju koliko ćemo zaraditi, umjesto koliko ćemo novca donijeti ovdje. Ukupna vrijednost naših projekata na zemljištima koje smo kupili u Hrvatskoj iznosi dvije milijarde eura. Zemljište smo plaćali malo manje od 20 eura po kvadratu, što znači da nije poljoprivredno u smislu da bismo ga kasnije preprodavali po 30, 40 eura. Danas se ne može postići ta cijena". (I. RADIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter