Kupoprodaju zemljišta u Balama istražuje USKOK

Škvačota kod Bala (D. ŠTIFANIĆ)
Škvačota kod Bala (D. ŠTIFANIĆ)

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske danas je objavilo da slučaj kupoprodaje zemljišta na lokaciji Škvačota kraj Bala, koji je Veljka Ostojića stajao ministarske fotelje, istražuje USKOK. Objavu te informacije DORH obrazlaže javnim interesom.

DORH je, navode u priopćenju, za moguće nezakonitosti oko zemljišta u općini Bale saznao 14. veljače 2013. kada im se obratio novinar Hrvatske televizije s upitom što se poduzima u svezi navodnih nezakonitih radnji Veljka Ostojića i članova njegove obitelji. Uz upit nam je dostavio preslik članka koji je objavljen u Glasu Istre 15. studenog 2005. u kojem je ukazano na spornu kupnje zemljišta kraj Bala.

Nakon toga DORH je izvršio provjere i utvrdio da je Županijsko državno odvjetništvo u Puli sredinom 2011. godine zaprimilo izvješće policije u vezi prenamjene navedenog zemljišta, nakon čega je zatraženo od policije provođenje kriminalističkog istraživanja, a policija je u više navrata od kolovoza 2011. do travnja 2012. dostavila više izvješća u vezi svojih istraživanja. Potom je, navode u DORH-u, Županijsko državno odvjetništvo u Puli nastavilo pribavljati drugu dokumentaciju kao i povijesne izvatke iz zemljišnih knjiga.

Kako su provedene provjere ukazale da se radi o složenom predmetu tako je 18. veljače 2013. odlučeno da će daljnji rad u predmetu preuzeti Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK). Odmah po primitku predmeta USKOK je započeo sa provođenjem istraživanja tijekom kojih je već 21. veljače 2013. ispitan prvi svjedok, a 26. veljače 2013. su u Puli ispitani bivši vlasnici zemljišta i drugi svjedoci. "Nakon svih radnji koje je provelo Županijsko državno odvjetništvo u Puli i koje sada provodi USKOK, bit će donijeta odluka o kojoj će javnost biti pravovremeno obaviještena", zaključuju u DORH-u. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter