Kupnja stanova u izgradnji rizican posao

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izgradnja stanova u Hrvatskoj nije više unosan posao kao što je to bilo prije deset godina. Prije 15-ak godina u Istri se pocelo graditi masovno. Gotovo svako selo imalo je novu zgradu, od Savudrije, Pule i Medulina preko Rapca do sela u unutrašnjosti. Istra je tako dobila na tisuce stanova koji su uglavnom svi prodani.

Ono što zaprepašcuje jest da je gradnja stanova gotovo potpuno stala. Nekad se gradilo na svakakve moguce nacine i tu su profitirali najviše oni gradevinari koji su na mutan nacin krenuli u posao. Jedan od njih, koji je iz opravdanih razloga želio ostati anoniman, ispricao nam je kako je izgradio jednu zgradu a da nije imao kune u džepu.

- Imao sam novac za teren i komunalije te za idejni projekt. Zgrada je bila nacrtana i cijena kvadrata stana nije bila skupa: od 900 do 1.300 eura. Idejni projekt sam potvrdio pa sam mogao tražiti lokacijsku i gradevinsku dozvolu. Nakon što sam dobio te papire, išao sam okolo nuditi stanove koje još nisam poceo graditi.

Zainteresiranih je bilo dosta pa sam jako lako sve prodao unaprijed. Kako bih prodao koji stan, poceo bih graditi i tako je išlo par godina. Uzeli smo dosta novca i bilo je dobro.

Danas više toga nema jer nitko ne želi kupiti ako nije siguran da ce zgrada dobiti uporabnu dozvolu. Sada su zakoni stroži i nitko više nece kupiti macka u vreci. Onda smo uzeli lovu i krenuli u sasvim drugi posao zaboravivši bauštelu zauvijek, rekao nam je bivši gradevinar.

Ono što je riskantno za kupca jest to što gradevinari prilikom prodaje stana u izgradnji ili pak po idejnom projektu ne mogu garantirati hoce li ta zgrada uopce biti dovršena, hoce li dobiti uporabnu dozvolu ili pak ono najgore - hipoteku zbog kredita investitora. To se u Puli dogodilo na više lokacija i stanari tih zgrada još uvijek su u problemima.

Odvjetnici ne preporucaju kupovinu stanova koji nisu izgradeni. Savjetuju da se kupac, ako ipak odluci kupiti stan po nacrtu, ugovorom osigura u slucaju da investitor bankrotira. Kažu da danas svaki stan ili kuca ne može biti uknjižena u zemljišne knjige ako nema gradevinsku, lokacijsku i uporabnu dozvolu, što pred dvije godine nije bilo slucaj.

- Sa starim zgradama, sagradenim do 1991., ima puno problema s uporabnim dozvolama. No sudovi to rješavaju vrlo brzo, kažu. (C. B. GALIC)

VIŠE U NEDJELJNOM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter