Kupit će traktor, frezu i bačve za vino i ulje

Iz predstave "Silent Killer" (Danilo MEMEDOVIĆ)
Iz predstave "Silent Killer" (Danilo MEMEDOVIĆ)

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić s poljoprivrednim je školama potpisao 30 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja u poljoprivredi u 2017. godini, vrijednih 13 milijuna kuna. Od toga je porečkoj Srednjoj školi Mate Balote dodijeljeno gotovo 457 tisuća kuna za provedbu projekta "Projektna nastava - Uzgoj mediteranskih kultura karakterističnih za područje Istre". Porečka je jedina poljoprivredna škola u Istri, a samim time i jedina korisnica ovih EU sredstava, dobivenih preko ovog ministarstva.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je javni poziv srednjim školama za dodjelu bespovratnih sredstava, a pri raspisivanju je bilo osigurano prvotno pet milijuna kuna. No, zbog velikog interesa srednjih škola osigurano je dodatnih osam milijuna, znači sveukupno 13 milijuna kuna za projekte 36 škola. Na poziv su se javile srednje poljoprivredne škole koje provode obrazovne programe u sektoru poljoprivrede, prehrane i veterine s projektima ulaganja u školska poljoprivredna gospodarstva i praktikume te povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima škole ili školske zadruge. Ministar Tolušić bio je oduševljen velikim brojem prijavljenih.

Iznad očekivanja

- Nismo očekivali ovoliko dobrih projekata, no naše poljoprivredne škole nadmašile su sva naša očekivanja. Zato smo i pronašli dodatna sredstva, jer je ulaganje u obrazovanje, pogotovo u obrazovanje budućih poljoprivrednika - ulaganje u našu budućnost. Čestitam svima koji su sudjelovali u pisanju ovih projekata i svima koji su svoj život i rad posvetili mladima. Nove tehnologije, praktičan rad i najnovija znanstvena istraživanja, kao i ljudi koji će sva ta znanja koristiti u praksi, dobar su temelj budućnosti naše poljoprivredne proizvodnje, kazao je Tolušić.

Porečka SŠ Mate Balote iznimno je zadovoljna dobivenim sredstvima kojima će opremu nabaviti već nakon Nove godine, pa će je 80-ak učenika u četiri razreda poljoprivrednog smjera koristiti već u drugom polugodištu. Kako doznajemo od ravnatelja škole Krešimira Bronića, tražili su za svoj projekt 490 tisuća kuna, a dobili su od toga čak 93 posto kojima će kupiti mnogo toga što inače ne bi mogli sredstvima osnivača, Istarske županije i Ministarstva znanosti.

Sami ne bi mogli

- Natječaj ministarstva objavljen je u studenom i imali smo samo deset dana za prijavu. Projekt nije bio spreman, pa su profesori poljoprivredne skupine predmeta brzo morali složiti ideju. Dobili smo gotovo cijeli iznos koji smo tražili, jer se radi o natječaju u sklopu mjera za promociju strukovnih zanimanja. Od sklapanja ugovora, potpisanog u srijedu, imamo osam mjeseci za provedbu, objasnio je Bronić.

Dodao je da će učenici u sklopu prijavljenog projekta "Projektna nastava - Uzgoj mediteranskih kultura karakterističnih za područje Istre" obilaziti OPG-ove po Istri kako bi vidjeli sve vrste poljoprivrednih nasada, na licu mjesta učili i sami probali raditi, a obilazit će i sve osnovne škole na Poreštini u cilju promocije poljoprivrednih zanimanja. Također, dobivenim će sredstvima kupiti putnički kombi za prijevoz učenika, traktor, stroj za usitnjavanje biljnih ostataka u sklopu ekološke proizvodnje, traktorsku frezu, tresač za masline, električne škare i bačve od inoksa za vino i maslinovo ulje, budući da porečki srednjoškolci u sklopu nastave upravo to proizvode. Ravnatelj Bronić izrazio je zadovoljstvo i zaključio da svu tu njima vrijednu i potrebnu opremu ne bi nikad sami mogli kupiti.

(Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter