Kupinama protiv karcinoma crijeva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Temeljem prijašnjih istraživanja koja su pokazala da kupine imaju snažna antioksidativna, protukarcinogena, protuneurodegenerativna i protuupalna svojstva, istraživaci su nastojali ispitati i potencijalni utjecaj na prevenciju raka crijeva.

U svom istraživanju, koristili su dvije vrste miševa kod kojih je induciran ili razvoj karcinoma crijeva ili razvoj kolitisa. Kolitis je upalno stanje debeloga crijeva koje može doprinijeti razvoju raka crijeva.

Medu obje vrste miševa, nasumice su odabrani oni koji ce, tijekom 12 tjedana, biti hranjeni zapadnjackim nacinom prehrane, koji dokazano sa sobom nosi rizik od razvoja raka crijeva i kolitisa, ili istom prehranom dopunjenom 10%-tnim, smrznutim sušenim prahom kupina.

Istraživaci su utvrdili da je kod obje vrste miševa, prehrana nadopunjena kupinama, polucila širok spektar zaštitnih djelovanja u crijevima i rektumu, te inhibirala nastanak tumora.

Kod jedne vrste miševa incidencija tumora smanjila se za 45%, a broj tumora za 60%, dok su se kod druge vrste miševa incidencija i broj tumora smanjili za 50 posto.


Podijeli: Facebook Twiter