Kupila parcelu kao gradevinsku, a dobila oranicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zelena oaza usred obiteljskih kuca, najkraci je opis parcele u Kukcima kraj Poreca koju je davne 1976. kupila Vera Lovrencic. Tada ju je, medutim, Lovrencic - barem ona tako tumaci - kupila kao gradevinsko zemljište, dok se ono danas u zemljišnim knjigama vodi kao oranica. Naime, od bivše je vlasnice naslijedila rješenje o urbanistickim uvjetima (danas bi svojevrsni pandan tom aktu bila lokacijska dozvola) za gradnju obiteljske kuce, no Lovrencic nije nikada nije zapocela gradnju kuce.

Bivša Opcina Porec je 1982. donijela prostorni plan, a zatim i njegove izmjene sedam godina kasnije. Vec tada je njezina parcela od 1.550 cetvornih metara ostavljena izvan gradevinskog podrucja naselja. Do šokantnog otkrica da joj zemljište više nije gradevinsko vec poljoprivredno Lovrencic je došla tek 1997.. Ona je radila kao lijecnica u Nizozemskoj i u Porecu je boravila samo ljeti.

Pokrenula i upravni spor

- Nismo imali namjeru graditi kucu dok sin ne odraste, pojašnjava Lovrencic. No, iz Ureda državne uprave su joj 1997. odbili izdati lokacijsku dozvolu, ustvrdivši da se na njenoj parceli ne smije graditi, buduci da to nije predvideno važecim prostornim planom. Lovrencic se zatim žalila i u Gradu Porecu, gdje tvrdi da su joj na pocetku rekli da je napravljena greška kod izrade prostornoplanskih dokumenata, koju do dan-danas, kaže, odbijaju ispraviti.

Zato je ona 2000. pokrenula upravni spor, a nakon negativne presude Upravnog suda, i ustavnu tužbu. No, presude su govorile isto, a to je da njezina tužba nije osnovana. Naime, u obrazloženju presuda Upravnog suda piše da se Lovrencic nije mogla izdati lokacijska dozvola, buduci da se ona izdaje na temelju važeceg prostornoplanskog dokumenta. U ovom slucaju on je govorio da je njezina parcela izvan gradevinskog podrucja.

No, Lovrencic ustraje na tome da su joj time zakinuta njena ljudska prava pa najavljuje i podizanje tužbe na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.



U meduvremenu bi se, medutim, moglo dogoditi da joj zemljište bude urbanizirano. Naime, u Gradu Porecu kažu da su vec uputili nadležnom mjesnom odboru zahtjev da im se jave zainteresirani vlasnici parcela koji su voljni sufinancirati izradu detaljnog plana uredenja, a cije su parcele - izmedu njih i ona u vlasništvu Lovrencic - prilikom posljednje izmjene prostornog plana 2002. ušle u gradevinsko podrucje. Pojašnjavaju da Grad takve planove ne financira ako na tom podrucju nema zemljišta u svom vlasništvu. Valja pritom obrazložiti da je zakonska obaveza izrade planova nižeg reda za gradevinska podrucja veca od pet tisuca cetvornih metara, što je ovdje slucaj.

Što se tice inzistiranja Vere Lovrencic da je njeno zemljište oduvijek bilo gradevinsko i da nikada nije ni trebalo biti prenamijenjeno u oranicu, resorni gradski procelnik Damir Hrvatin odgovara da to nije istina i da sporna parcela nikada nije bila gradevinska. - Urbanisticki uvjeti iz 1976., kao niti odgovarajuci akt danas (aludira na lokacijsku dozvolu), nisu akti temeljem kojih bi se status zemljišta iz poljoprivrednog pretvorio u gradevinsko, navodi Hrvatin.

Po njemu je Lovrencic trebala prije više od 30 godina pribaviti i odobrenje za gradenje, što prema njegovom uvidu u dokumentaciju nikada nije ucinila. Zašto, medutim, njena parcela nije ušla u gradevinsko podrucje, buduci da je to bila jedna od rijetkih parcela na tom podrucju za koju su 70-ih bili izdani urbanisticki uvjeti, dok se gradnja dopustila onima koji su netom prije donošenja planova kupovali poljoprivredno zemljište, pitanje je na koje nam je Hrvatin odgovorio: "Zato što su oni podnijeli zahtjev da im zemljište ude u gradevinsko podrucje".

Zahtjevi za urbanizacijom

Jedan od njih bio je i sadašnji zamjenik gradonacelnika Edo Kos. Parcelu na kojoj je izgradio obiteljsku kucu u Kukcima kupio je koncem 80-ih, a 1989. (kada, valja napomenuti, nije bio ni na jednoj funkciji u tadašnjoj opcini) ona mu je izmjenama i dopunama prostornog plana urbanizirana.

Njega spominjemo zato što se njegova parcela s kucom nalazi u neposrednoj blizini zemljišta Vere Lovrencic. Na terenu, medutim, doista izgleda cudno to što se njegova kuca nalazi ispod njene parcele, dok je iznad ta parcela "opkoljena" drugim obiteljskim kucama. No, u Gradu kažu da je Kos koncem 80-ih uredno predao zahtjev za urbanizacijom, kao što je to ucinio i njegov takoder iz politickog života Poreca poznati susjed Darko Požaric, odnosno njegova sestra. Kos je, medutim, 1995. kupio još i tri tisuce cetvornih metara zemljišta u vlasništvu države. I to je zemljište bilo poljoprivredno, ali je 2002. trecina ušla u gradevinsko podrucje te sada ima isti status kao i parcela Vere Lovrencic. Dakle, za gradnju je potrebna izrada plana nižeg reda.

Kako bilo, Lovrencic smatra da ju je netko trebao obavijestiti da mora predati zahtjev za urbanizacijom. (Napisao i snimio Bojan ŽIŽOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter