Došla sam kod vas, jer znam da tu neću dobiti salmonelu, viknula je odmah s vrata Puljanka Bianca Ferlin ulazeći u mesnicu "Libero". Kako nam je objasnila ovdje kupuje već više od dva desetljeća i meso je toliko dobro, a ona se osjeća sigurna, da joj ne pada na pamet kupovati meso sumnjive kvalitete u velikim trgovačkim centrima. Gospođa Ferlin nije jedina koja voli kupovati kod "domaćih" mesara, a kako nam veli vlasnik mesnice Slobodan Libero Tupajić otkako je izbila afera sa salmonelom u mesu u raznim centrima sve više kupaca ulazi kroz njegova vrata.
Bogaćenje na siromašnima
- Istina je, u Hrvatsku se uvozi, moram tako reći - smeće. Smrznuta piletina iz Brazila, meso kojemu je istakao rok završava u mesnim prerađevinama, piletina i svinjetina koja se peče po centrima i restoranima najslabije je kvalitete, naveo nam je Libero dodajući da je svima u cijeloj priči glavna samo zarada i veliki novac koji se ondje vrti. Pričajući nam kako trgovački centri imaju nenormalno niske cijene navodi da se kvalitetna svinjetina jednostavno ne može prodavati po 18 ili piletina ispod 20 kuna.
- Moja su pileća prsa u nabavi 50 posto skuplja nego prsa u veleprodaji u nekim trgovačkim centrima, pa se ljudi moraju zapitati zašto je negdje nešto toliko jeftino, navodi nam Libero. Dodaje da mu je jasno da ljudi to kupuju radi siromaštva te im je, nažalost, pri kupnji najbitnija cijena, no i to se pomalo mijenja.
- Veliki trgovački centri bogate se upravo na siromašnim ljudima, ja znam da je moje meso skuplje, ali garantiram njegovu kvalitetu i svježinu, na kraju krajeva mesar ga tako obradi da mu se isplati meso platiti koju kunu više. Uostalom, oni koji ovdje kupuju to znaju, a zadnjih dana moram priznati da je promet porastao i za 50 posto jer kupci žele kvalitetno i sigurno meso, naveo nam je vlasnik mesnice "Libero" dodajući da prodaje isključivo piletinu iz Novigrada i međimurske piceke iz Preloga ili pak kvalitetnu junetinu iz rovinjske Valalte.
Zdrava junetina
Slično su nam jučer ispričali i supružnici Bogdan i Renata Komparić, vlasnici mesnice "Compari". Kako veli Komparić promet im se zadnjih dana znatno povećao, no prodaja piletine gotovo je stala.
- Ljudi se ponovo vraćaju u našu mesnicu i naše butige, svjesni su da par kuna više i nije tako strašna stvar i da im je bitno što jedu, veli nam Komparić preporučujući ljudima da se vrate domaćoj junetini, govedini i svinjetini. Kako veli i on junetinu nabavlja iz Valalte jer se radi o vrhunskom mesu hrvatske krave simentalke dok je svinjetina također domaća, iz Nove Gradiške.
- Piletinu najviše vole mlade domaćice, brzo je gotova, lako se priprema, ali neka mlade kuharice kažu mesaru da im junetinu ili svinjsko nareže na tanko, isto nek' je okrenu na brzinu na tavi i u tren imaju gotov zdravi ručak, preporučuje Komparić.
Govoreći o sumnjivim cijenama mesa u trgovačkim centrima njegova nam supruga priča kako pilić u veterinarskoj košta 15 kuna. "Uzmite vi tog pilića, hranite ga, tendite i vidite koliko će koštati kokoš kada ju na kraju spremite i stavite na tanjur, koliko ste u nju uložiti i novca i vremena. E, sad mi recite kako netko kilogram piletine može prodavati po 16 kuna, ako nešto tu nije sumnjivo, pita se Renata Komparić dok njezin muž dodaje da je apsurdno da oni, koji su u proizvodnji, ne mogu uopće konkurirati velikim centrima i cijenama uvoznog mesa. Uz zaključak kako će se tu nešto morati pod hitno mijenjati navodi da će glavnu ulogu u svemu tome morati odigrati i sami kupci. (Borka PETROVIĆ, Tanja KOCIJANČIĆ i Nina ORLOVIĆ RADIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)
OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU