Kupci cekaju ozbiljnija sniženja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slike Europljana i Amerikanaca koji satima cekaju pred trgovackim centrima ne bi li uhvatili najbolje mjesto za utrcavanje na rasprodaju i ove su godine obišle svijet, i to u trenutku kad su se u Hrvatskoj tek sramežljivo pojavila predblagdanska i blagdanska sniženja. No, dok se u SAD-u, Velikoj Britaniji i drugim zemljama sniženja krecu i do 70 posto, kod nas je još uvijek teško naci ozbiljno srezane cijene.

U trgovinama u Zagrebu cijene odjece, obuce i druge robe i nakon božicnih blagdana bile su smanjene uglavnom od 20 do 40 posto, a trgovci nerado otkrivaju isplati li se kupcima cekati pocetak sijecnja i hoce li u novu godinu krenuti s pravim, velikim sniženjima, po uzoru na europske zemlje. A budu li se okrenuli tom europskom trendu, mogli bi - bez obzira na krizu i stanjene novcanike gradana - ipak profitirati.

Pocetak 2011. za maloprodaju bi trebao biti pozitivan, procjenjuju analiticari, unatoc tome što su gospodarske okolnosti rezultirale trendom vece štedljivosti potrošaca, povecanjem štednje i smanjenom upotrebom kredita. Gradani su se dosad suzdržavali od kupovine, no u sijecnju bi osobna potrošnja mogla bitno porasti, procjenjuje Tanja Kesic s Katedre za marketing zagrebackog Ekonomskog fakulteta.

- Ljudi su se u prosincu uglavnom suzdržavali od potrošnje, cekajuci Novu godinu i pocetak sijecanjskih rasprodaja. Sijecanj ce po svoj prilici izvuci prosinac u razmjerima potrošnje jer ce ona u sijecnju sasvim sigurno porasti, ne racunajuci prehranu, na kojoj se ne može tako kalkulirati i na koju se trošilo i tijekom ovih blagdana, kaže Kesic.

Gledano s aspekta potrošnje, zapadne su se države izvukle iz krize, ocjenjuje Kesic. Talijani, istice, troše više nego ikad, a slicno je i u Njemackoj i SAD-u. Kod nas su pokazatelji negativni, ali su s druge strane sniženja krenula ranije i u postotku su veca nego na Zapadu, što proteklih godina nije bio slucaj.

Unatoc cinjenici da je Hrvatska još uvijek pritisnuta gospodarskom krizom, procelnik Katedre za trgovinu Ekonomskog fakulteta Nikola Knego ne ocekuje da ce potrošnja u predstojecem razdoblju po bilo cemu odskakati od ranijih godina.

- Statisticki gledano, stvari su u pravilu uvijek puno crnje nego u realnosti. Statistika je s jedne strane, a život s druge, pa ocekujem da ce potrošnja u sijecnju možda biti nešto niža nego ranijih godina, ali ne puno, smatra Knego.


Podijeli: Facebook Twiter