Kupci ce sporove rješavati internetom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svaki peti europski potrošac prošle je godine naišao na probleme kada je kupovao robu ili uslugu u nekoj od zemalja clanica Europske unije, a izvansudski nacin rješavanja spora s trgovcima bio mu je dostupan samo u nekim sektorima i samo u nekim europskim regijama.

Da bi se to promijenilo i da bi u buducnosti svaki kupac dobio mogucnost riješiti spor izvan suda, Europska komisija pripremila je paket zakonskih rješenja koji bi trebao omoguciti alternativno rješavanje sporova u cijelom EU-u, neovisno o vrsti robe ili usluge koja je kupljena i neovisno o tome je li kupljena kod kuce ili u inozemstvu, objavila je ovog tjedna Komisija.

Prijedlog direktive o alternativnom rješavanju sporova predvida postojanje izvansudskih tijela koja ce imati obvezu svaki spor riješiti u roku od 90 dana. U isto vrijeme, za potrošace koji kupuju internetom u drugoj državi clanici EU-a, Komisija planira uspostaviti jedinstvenu europsku internetsku platformu koja ce omoguciti rješavanje sporova u cijelosti internetom u roku od 30 dana.

U EU-u i sada postoji više od 750 tijela koja rješavaju sporove izvan suda, ali su dostupna kupcima samo u nekim regijama ili nekim sektorima, poput financijskih usluga ili telekomunikacija. Nova direktiva predvida širenje te mreže nepristranih arbitara ili posrednika. Prema procjenama Komisije, taj nacin rješavanja sporova kupcima u EU-u uštedjet ce i do 22,5 milijardi eura godišnje. Troškove neriješenih sporova, koji ukljucuju novac koji su europski potrošaci izgubili zbog problema pri kupovini iz drugih zemalja EU-a, Komisija, pak, procjenjuje na 500 milijuna do cak milijardu eura.

Prema planu Komisije, Europski parlament i Vijece EU-a trebali bi paket novih mjera prihvatiti do kraja 2012. godine. Nakon toga zemlje clanice EU-a imat ce 18 mjeseci za prilagodbu, odnosno za primjenu direktive u praksi. To znaci da bi mreža tijela za izvansudsko rješavanje sporova izmedu kupaca i trgovaca morala biti operativna u cijeloj Uniji u drugoj polovici 2014. Što se tice jedinstvene internetske platforme za rješavanje online sporova, ona bi trebala zaživjeti do pocetka 2015.

Ako Hrvatska, kako je planirano, sredinom 2013. pristupi Europskoj uniji, i ona ce morati nadograditi svoje zakonodavstvo i prilagoditi se novoj direktivi. (I. FRLAN/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter