Kupanje u sjeni plominskih dimnjaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kad je u svibnju prošle godine u Plomin Luci uredeno stotinjak metara dugo kupalište u produžetku rive, u šali je nazvano Kopakabana. Bilo je u tome ironije jer kakvo je to kupanje dok se s druge strane uskog zaljeva proteže traka za transport ugljena od pristana do termoelektrane, a Boljuncica se ulijeva noseci mulj iz Cepickog polja? Ipak, praksa je pokazala da pogodnosti ima više nego mana i plaža je postala prava rivijera ovog dijela Labinštine.

Na prvi pogled kupaca ima malo, ali zapravo je plaža velika. Dolaze žitelji iz svih dijelova opcina Kršan i Pican, a sve više i iz Sv. Nedelje. More je cisto, a zbog visokih i strmih obronaka kojima je okruženo svjetlo u nj pada pod kutom koji mu daje posebnu zelenu i tirkiznu boju. Osim što i prosjecan plivac može preplivati uzak zaljev, blizina druge obale pridonosi osjecaju zašticenosti i sigurnosti. Unatoc stiješnjenosti izmedu Plominske gore i Ripende, sunca ima sve do veceri.

Danilo Radovic iz Šumbera u opcini Sv. Nedelja jedan je od vjernih posjetitelja.

- Poceo sam dolaziti prije dvije godine kad su ljudi tek otkrivali ovo mjesto. Vidim da je atmosfera na plaži sve bolja. Plivati ovdje poseban je gušt jer je usko pa ti se cini kao da si na nekoj rijeci, kaže on. Strastveni je plivac koji u more ide i izvan sezone, bez obzira na vremenske uvjete. Ispricao nam je da je prošle jeseni na plaži naišao i na Filipince - clanove posade broda koji je dovezao ugljen na pristan.


Podijeli: Facebook Twiter