Kupanje i šetnja u društvu dinosaura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S morske ili kopnene strane, barkom, automobilom, skuterom, biciklom ili pješke, doci na premanturski Rt Kamenjak uvijek je poseban doživljaj. Kristalno cisto more, sjenovite uvale i prirodne plaže medu najljepšima na Jadranu pravi su magnet za privlacenje domacih gostiju i turista.

Kamenjak je ove godine obogacen novim sadržajima, a najzanimljivija je edukativno-rekreacijska staza dinosaura koju je u ožujku pocela uredivati Javna ustanova Kamenjak koja upravlja cijelim podrucjem. Staza se nalazi na desnoj strani zašticenog poluotoka - na ukupnoj dužini od 600 metara smješteno je pet modela dinosaura u prirodnim velicinama. Završava dolaskom na morsku obalu na Rtu Grakalovac gdje se na stijenama nalaze pravi tragovi dinosaura koji su nekada obitavali na ovom podrucju.

Nedaleko od staze ovih povijesnih stvorova, takoder s desne strane, nalazi se uvala Pinižule u kojoj je ove godine ureden novi beach bar u sjenovitoj šumi nedaleko od obale gdje se mogu okrijepiti svi koji ovdje dolaze provesti odmor. Na stijenama i u uvali s oblucima smjestili su se brojni kupaci, mnoge obitelji opremljene suncobranima, ležaljkama, rucnicima i ostalim morskim rekvizitima tražeci za sebe pokoji kvadratni metar pod suncem.

Skupina Austrijanaca koje smo tamo zatekli kažu da su došli prvi put, smješteni su u Premanturi, a za nju, kao i za Kamenjak, culi su od rodaka i oduševljeni su ljepotom prirode i cistim morem. Cijena ulaznice koja se u špici sezone, od 15. srpnja, s 20 povisuje na 25 kuna po automobilu, je, kažu, pristupacna.



Na suprotnoj je, lijevoj strani, uvala Školjic, gdje se može kupati na prostranim stjenovitim plažama, a u gustoj šumi svatko može pronaci mirni kutak za citanje, spavanje i potpunu relaksaciju ili pak uz obalu organizirati piknik i ispeci roštilj. Ovdje se nalazi i "massage house", dva stola za masažu s nadstrešnicama, smještena uz samo more pa se onima koji žele dodatno opuštanje tu pruža izvrsna prilika.

Masažu najcešce traže inozemni gosti, uglavnom Nijemci i Talijani, kaže nam maserka Silvija, a najtraženije su antistres te masaža leda i stopala. Iako vikendom dolazi mnogo domacih gostiju, još ih nije privukao ovakav nacin opuštanja.

Velik se broj mladih okuplja na samom jugu Kamenjaka, na Kolombaricama, gdje se na najjužnijoj tocki Istre pruža prekrasan pogled na otocic Porer. Na tom se dijelu nalazi poznati safari bar sa stolovima smještenim izmedu trski, osmatracnicom i originalnim spravama za djecju igru. Da Kamenjak nudi za svakog ponešto, svjedoce i njegovi posjetitelji.

Zdenko Paulic iz Slovenije kaže da mu se svidaju pješcane plaže. "Ovdje mi je prekrasno, smješten sam u Premanturi i dva puta sam dosad posjetio Kamenjak. Cijena nije previsoka za sve što se ovdje može vidjeti, to je samo tri eura, zanemarivo", napomenuo je gost iz Slovenije.



Thomas Kagerl iz Njemacke bio je ovdje prije tri godine i svidjelo mu se, a sad je, kako kaže, došao vidjeti je li se što promijenilo. "Mislim da se ne placa puno za ovo što se nudi. More je cisto, plaže su lijepe i uredne, a priroda je prekrasna", kaže on. Zadovoljni su i švicarski gosti. "Ulaznicu smo platili 20 kuna, pizzu smo jeli za deset kuna, nismo ocekivali ovako pristupacne cijene.

Prvi put smo na Kamenjaku, vec smo dolazili u Istru, lani smo bili u Rapcu. Plaže su lijepe, jedino što nam se ne svida je što su sve staze na Kamenjaku neasfaltirane, teško je voziti automobil kroz to kamenje i prašinu", rekla je Alizee Pellegri.

Na slikovitom Kamenjaku, dugackom oko 3,4 kilometra i širokom izmedu 500 i 1,6 kilometara, svoje su stanište pronašle i mnoge životinjske i biljne vrste, pa je na njemu, primjerice, pronadeno više od 60 vrsta danjih leptira, što je gotovo trecina od ukupnog broja zabilježenog u cijeloj Hrvatskoj, a u bogatom svijetu podmorja smjestila se i sredozemna medvjedica. Evidentirano je oko 550 biljnih vrsta te se na cijelom podrucju nalazi tridesetak svojti orhideja.


Podijeli: Facebook Twiter