Kupalište Stoja prljavo i zapušteno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- One koji bi trebali brinuti o gradskom kupalištu i o gradanima ljeto je iznenadilo kao snijeg u Gorskom kotaru. Nemam rijeci kojima bih mogla opisati sramotno stanje na kupalištu Stoja, i to usred ljeta. Ovdje dolazim s obitelji i djecom, kao i vecina Puljana, i nevjerojatno mi je da ove godine nitko nije preuzeo brigu o našem kupalištu, pa makar samo ocistio sanitarne cvorove, što je minimum minimuma, rekla nam je u cetvrtak Tihana Pliško, koju smo zatekli na kupalištu Stoja.

Ona je samo jedna od niza Puljana ogorcenih stanjem na tom kupalištu, koje ove godine zaista izgleda gore nego ikad prije. Lani su se, primjerice, barem sanitarni cvorovi i tuševi održavali, a postojala je regulacija i naplata parkinga.

Sada je, medutim, kupalište prepušteno samo sebi i pojedincima koji su ga doveli u stanje ispod svake razine. Posebno se to odnosi na zahode, koji su toliko prljavi da se covjek zapita kakvi su to korisnici.



Slicnog su mišljenja bili i dugogodišnji kupaci na kupalištu Stoja, Toni Odeogaeso i Marko Pilepic, koji ondje dolaze vec 30 godina i ne pamte da je ikada bilo tako loše. Vele nam da su na kupalištu vec od svibnja.

- Vodu su pustili tek nedavno! To je nevjerojatno. Puljane na omiljenom kupalištu tretiraju kao gradane drugog reda. Zahodi su odvratni, oni koji bi trebali brinuti - ne brinu ni o cemu, vec se gradani sami snalaze i pokušavaju kupalište uciniti ljepšim i sigurnijim mjestom, rekao nam je Marko. Napomenuo je da ondje ipak dolaze obitelji s djecom, stariji ljudi kojima je kupalište kultno, legendarno mjesto.

Istaknuli su da je loše što nema nikog tko bi sprijecio djecu da se penju po opasnoj terasi i prelaze zaštitne ograde, a ove sezone prvi put nema ni spasilacke službe. Ako slovi kao gradsko kupalište, onda bi trebalo biti barem spasilaca, zakljucili su.

Loše situacije na kupalištu Stoja svjestan je i gradski procelnik Damir Prhat, kojeg smo upitali što Grad kani uciniti. Rekao nam je da su upravo radi poboljšanja kvalitete i sadržaja na kupalištu raspisali natjecaj za njegovo davanje u koncesiju. Medutim, zbog nezainteresiranosti koncesionara, odnosno ponovljenog natjecaja procedura uredenja se odužila i kupalište je ostalo na cekanju.

- Usprkos tome, poduzeli smo korake te smo kupalište dali Pulaparkingu dok se ne riješi situacija s koncesijom, veli Prhat.

Direktor Pulaparkinga Branislav Bojanic izvijestio nas je da ce kupalište za nekoliko dana urediti i dovesti u pristojno stanje. Rekao je takoder da ce ulaz ostati besplatan, no njihov ce se djelatnik brinuti da se ne stvaraju gužve. (N. SOFTIC, snimio S. MILJEVIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter