Kupalište Stoja opasno za posjetitelje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Elaborat stanja gradevine na kupalištu Stoja, koji je izradio Institut gradevinarstva Hrvatske, pokazuje da je nemoguce izvesti kvalitetnu rekonstrukciju te stoga predlaže rušenje i izgradnju nove.

Buduci da je objekt, koji obuhvaca kabine, terasu i ugostiteljski prostor, na popisu kulturnih dobara, elaborat je poslan Konzervatorskom odjelu na ocitovanje te ce se nakon njihove odluke znati kakva je sudbina objekta pod zaštitom, a time i najstarijeg gradskog kupališta.

- Pregled uzoraka materijala, snimaka i mnogobrojnih ispitivanja pokazao je da nisu zadovoljeni kriteriji za rekonstrukciju, potvrdio je procelnik za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat koji dodaje da postoje naznake da se pozitivno riješi spor koji se za ovo kupalište vodi izmedu države - koja je uknjižbom pomorskog dobra uknjižila i objekt - i Grada. Unatoc pozitivnim naznakama, Grad još nije primio rješenje koje bi mu išlo u prilog.



U prilog Gradu, medutim, ide rješenje spora vezano uz kupalište na Valkanama. Tamo je pomorsko dobro uknjiženo te, prema zakonskim odredbama, koncesiju raspisuje Županija. Ipak, zatražit ce se da se ovlasti za raspisivanje koncesije prenesu na Grad jer je na velikom dijelu kupališta upravo on vlasnik zemljišta.

Na taj je nacin zamišljeno koncesiju raspisati cjelovito. No, da bi se to provelo u praksi, osim prijenosa ovlasti, potrebno je ispuniti i stavke iz prostornog uredenja kojim su Valkane obuhvacene.

- Za Valkane postoji Detaljni plan uredenja koji predvida objekte i sadržaje. Stoga prije izdavanja koncesije treba izraditi idejna i projektna rješenja te izgraditi objekte, a potrebna je i studija isplativosti za koju suglasnost izdaje resorno ministarstvo.

Ovako obiman posao nece biti zgotovljen za ovu sezonu, realizirat ce se najvjerojatnije tek za drugu, a dotad ce se kupalište dati na upravljanje Pula parkingu da bi se gradanima omogucila što kvalitetnija usluga, istice Prhat.


Podijeli: Facebook Twiter