Kupališta Valkane i Stoja u gradskim planovima

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

U drugoj polovici prošle godine Grad Pula je proveo e-Konzultacije oko prijedloga uređenja gradskih kupališta Stoja i Valkane. Nakon toga Povjerenstvo je ocijenilo prijedloge i izradilo zaključak prema kojem će uređenje dva gradska kupališta biti na tragu onoga što je svojevremeno najavio gradonačelnik Boris Miletić kada je rekao da se izmjenama prostornih planova na ovim područjima namjerava stvoriti mogućnost atraktivnijeg uređenja kupališta što bi onda privuklo investitore.

Gradonačelnik je tada rekao da je Grad pokušao naći partnere koji bi ulagali sredstva u kupališta jer projekti imaju dobru komercijalnu osnovu, a time se ne bi opteretio proračun. Pritom se zapitao upravo jesu li planovi uređenja Valkana koji su rađeni godinama unatrag dovoljno dobri i pokrivaju li sve potrebe i sadržaje današnjih generacija. Upravo stoga je već u prvoj polovici 2014. godine najavio da bi se trebale stvoriti prostorno-planske pretpostavke za realizaciju atraktivnog kupališta.

Nakon provedene analize pristiglih prijedloga građana u tom smjeru ide i zaključak Grada Pule. Iz gradske uprave na naš upit o prijedlozima i samom zaključku odgovaraju da su otvorili mogućnost svima, prvenstveno građanima, da putem e-Konzultacija dostave prijedloge, ideje i mišljenja o tome kako bi ubuduće trebala biti uređena gradska kupališta, sve s ciljem prikupljanja što kvalitetnijih rješenja za uređenje Valkana i Stoje.

- Putem e-Konzultacija pristigla su ukupno 43 prijedloga za kupališta. Povjerenstvo za evaluaciju pristiglih prijedloga uređenja kupališta osnovano je da bi razmotrilo te prijedloge građana, analiziralo svu raspoloživu dokumentaciju, detaljne planove koji reguliraju pitanje upravljanja pomorski dobrom, kao i utvrđene granice pomorskog dobra, uvjete Konzervatorskog odjela za kupalište Stoja te zatražilo očitovanje mjesnih odbora Stoja i Sv.Polikarp-Sisplac, pojašnjavaju iz gradske uprave.

Nakon dobivenih očitovanja mjesnih odbora, Povjerenstvo je zauzelo stav da provedbeni dokumenti prostornog uređenja koji su u primjeni za ove zone, a datiraju od prije deset i više godina, potvrđuju zone kao "javni karakter", a to su zapravo gradska kupališta, te bi one i trebale zadržati takvu namjenu.

- Međutim, u odnosu na spomenuti protok vremena te evidentne nove trendove, ali i zahtjeve u pogledu uređenja javnih prostora, nužnim se nameće potreba preispitivanja detaljne razrade na način kako je to predviđeno danas važećim prostornim planovima, a rezultat takve analize predstavljat će temelj za pokretanje postupka njihove izmjene i dopune, najavljuju iz Grada Pule. (G.ROJNIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter