Kupališna moda na Jadranu od 1880. - 1970.


Ljepotice na plaži ili povijest hrvatskog turizma kroz razvoj mode kupaćih kostima. To je u suštini nit vodilja zanimljive izložbe koja je sinoć upriličena u palači Sinčić sjedištu Zavičajnog muzeja Poreštine u Dekumanusu. Izložba Hrvatskog muzeja turizma iz Opatije "Život na plaži – Kupanje i kupališna moda na Jadranu (1880-1970)" nudi zanimljiv presjek fenomena turizma. Promatrano i objašnjeno sve kroz filmsko platno valja ponuditi posjetiteljima sjećanja iz dva kultna filma: "Smrt u Veneciji" Luchina Viscontija (kostimografija scene na plaži prilagođena stanju s kraja 19. i s početka dvadesetog stoljeća) te naslovnica kultnog filma o Jamesu Bondu sa scenom spektakularne Ursule Andress koja iz mora izlazi u bikiniju.

Simboli istarskog turizma

Izložba je iz Opatije stigla u Poreč pa su ravnateljica porečkog Muzeja Elena Uljančić Vekić i dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović s pravom ustvrdile na otvaranju da je Poreč prava poveznica s Opatijom jer su dva grada simboli istarskog i hrvatskog turizma uopće, normalno zbog najduže povijesti.

Na izložbi, čija je autorica Nataša Babić, je prikazan razvoj kupališnog turizma na Jadranu, čiji su počeci vezani uz pojavu elitnih klimatskih lječilišta i morskih kupališta krajem 19. stoljeća, a u koje je dolazilo tadašnje visoko društvo Austro-Ugarske monarhije. Usporedno s razvojem kupališnog turizma, započinje i povijest "službene" odjeće za kupanje na javnim površinama, odnosno kupaćeg kostima. Iako kratke povijesti, evolucija tog odjevnog predmeta, koja je išla u smjeru korištenja sve manje materijala, odnosno postepenog razodijevanja tijela, u sebi će odraziti sve društvene i kulturološke promjene koje su zahvatile svijet tijekom burnog 20. stoljeća. Promjene u poimanju kupanja i kupališne mode prikazane su kroz brojne fotografije s jadranskih kupališta koje svjedoče kako se mijenjao i razvijao život na našim plažama.

Izložba je otvorena do 18. srpnja

No najzanimljiviji su zasigurno originalni kupaći kostimi – od ženskog pamučnog kupaćeg odijela s kraja 19. stoljeća, do "skandaloznog" bikinija kojemu je trebalo dva desetljeća da bude prihvaćen u građanskim krugovima te postane najpopularniji ženski kupaći kostim.

Autori vizualnog identiteta i oblikovanja postava izložbe su Stanislav Habjan i Hrvoje Đukez iz Zagreba. Izložba „Život na plaži“ u Poreču će ostati otvorena do 18. srpnja.

Prikupljaju se kupaći kostimi

Za vrijeme trajanja izložbe bit će organizirano prikupljanje starih kupaćih kostima (proizvedenih do 1990-ih) za muzejsku Zbirku turizma Poreštine. Svoje donacije građani mogu predati osobno u Zavičajnom muzeju Poreštine radnim danom od 8 do 15 sati. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter