Kupaci, oprez!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na podrucju Policijske uprave istarske u prvih sedam mjeseci ove godine utopilo se šestero ljudi. Jednak broj utapanja evidentiran je u istom razdoblju lani.

U PU istarskoj u cilju podizanja razine sigurnosti na moru preporucuju kupacima da prilikom izbora plaža odaberu onu koja je ogradena s morske strane branom koja predstavlja psihološku granicu i oznacava prostor gdje je kupanje dozvoljeno.

Ako plaže pak nisu osigurane plutacama, kupacima se preporucuje da ne plivaju na udaljenosti vecoj od 100 metara od obale. Uz to, ne bi trebali plivati na podrucjima plovnog puta, primjerice izmedu otoka.

Policija nadalje preporucuje korištenje plaža na kojima postoji spasilacka služba te upozorava kupace da prate uvjete na moru, posebice ako se kupaju na stjenovitim plažama gdje nailazak valova može prouzrociti ozljede. Kupaci ne bi u more trebali skakati sa stijena i drugih mjesta koja nisu uredena za skakanje ili je pak skakanje zabranjeno.

Roniocima policija preporucuje da pri ulasku u more obavezno provjere tehnicku ispravnost boca, da budu svjesni svoje psihofizicke sposobnosti pri ronjenju, da se prilikom zajednickog ronjenja ne izdvajaju iz grupe te da uvijek budu u vizualnom kontaktu s voditeljem ronjenja. Ronioci koji rone samostalno s bocama dužni su svoju poziciju oznaciti balonima, a moraju voditi racuna i o tehnickoj ispravnosti boca i opreme.


Podijeli: Facebook Twiter