Kupaca nema, a grade se 22 nove vile!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za tržište nekretnina u Istri kao da je vrijeme stalo. Jedva se pokoji stan uspije prodati, i to na jedvite jade, kaže nam vecina pulskih trgovaca nekretninama s kojima smo razgovarali. Ponukani time htjeli smo vidjeti kako stoje stvari s prodajom kuca i urbanih vila u novim naseljima koja su zadnjih godina doživjela bum u središnjoj Istri.

O tome smo razgovarali s dvojicom gradevinara koji su u ovom poslu više od desetljeca. Darko Peteh iz Medulina prvi je izgradio devet vila u Cabrunicima, o cemu smo mnogo pisali. Slicno naselje podigao je i kontroverzni politicar Ivic Pašalic u Paradižu na Roveriji, u opcini Svetvincenat. Poslove vezane uz izgradnju Pašalicevih vila vodio je porecki gradevinar Jozo Nujic, koji sada gradi još 22 vile u Cabrunicima.

Peteh nam kaže da je dosad prodao šest vila. "U zadnjih godinu dana prodaja je znatno pala, gotovo se zaustavila. Moji investitori su uglavnom bili Englezi, koji su u pocetku bili oduševljeni ovim projektom. Engleska je bila izuzetno dobro tržište za ovakve projekte, no kriza koja je uzdrmala svijet osjetila se i u toj zemlji. Necu graditi ništa slicno dok se preostale vile ne prodaju", kaže Peteh.

Nujic takoder veli da se stagnacija u prodaji nekretnina odrazila i na nastavak izgradnje luksuznih vila. "Na Stanciji Paradiž izgradili smo 24 vile od kojih je 12 prodano stranim investitorima. Kolega Ivic Pašalic je taj projekt sam vodio i odlucio je da ce 12 vila ostaviti za iznajmljivanje.

U zadnje dvije, tri godine osjeca se kriza, no ono što najviše koci izgradnju vila je to što investitori od banaka ne mogu ishoditi kredite. Vecina investitora posjeduje sve potrebne gradevinske, lokacijske i ostale dozvole, no zbog manjka novca ti projekti stoje i cekaju bolje dane.

U Paradižu je cijela prica završena na taj nacin. Otad stvari ne idu baš onako kako smo zamislili. Trenutacno gradimo u Cabrunicima. Ondje je planom predvidena izgradnja 22 vile i to za investitore iz Slovenije. Po našim procjenama, svi bi objekti trebali biti dovršeni do konca ove godine. Nisam siguran hocemo li potom igdje drugdje raditi slicne objekte. Da budem pošten, upita investitora ima, no njih muci uvijek ista stvar - novac, odnosno krediti", kaže Nujic.

Bilo kako bilo, vile u novim naseljima u središnjoj Istri ne izgledaju baš najljepše. Za našeg posjeta Cabrunicima i Paradižu nije bilo puno života. U Cabrunicima, osim radnika Nujiceve tvrtke, nikog nije bilo. Za razgovor nisu bili raspoloženi jer, kažu, imaju puno posla.

Iako su sve vile radene na isti kalup, što baš i nije u istarskom stilu, vidljiva je želja investitora da se kako-tako zadrži tradicijska kamena gradnja, barem s vanjske strane, jer je unutrašnjost kuce zidana u cigli. Svaka vila ima okucnicu i bazen te terasu. Parcele imaju otprilike po 500 cetvornih metara.

Gotovo jednaku situaciju zatekli smo u Paradižu. No, ondje radnika nije bilo jer je naselje izgradeno. Svega dvije spremacice i djelatnik tvrtke za održavanje bazena obilazili su vile koje je Pašalic ostavio za iznajmljivanje. Druge vile zjapile su prazne, izuzev dvije, u kojima su vjerojatno bili vlasnici ili pak njihovi prijatelji iz Belgije i Slovenije. Opci dojam - negativan. Usred Paradiža betonski i asfaltni kutak u kojem nitko ne živi. (C. B. GALIC, snimio N. LAZAREVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter