Kup Hrvatske: Odbojkašicama Poreča prvi veliki pehar


Istarska odbojka je u Poreču dobila prve osvajačice Kupa Hrvatske i time su se učenice Miodraga Stojakovića priključile odbojkašima Rovinja koji su lani "probili led" osvajanjem Kupa. Da priča bude još ljepša, Porečanke su do najvećeg uspjeha u povijesti stigle nakon što su u istarskom finalu svladale domaćina, igračice Rovinja kojima je drugo mjesto u Kupu također najveći uspjeh u povijesti. Bio je to, stoga, povijesni dan za kompletnu istarsku odbojku koja ne pamti ovakva ostvarenja.

Pred 600 gledatelja koji su "okupirali" dvoranu Gimnasium odbojkašice Poreča znale su iskoristiti svoju kvalitetu i iskustvo stečeno na europskim parketima da "slome" nadahnute igračice trenera Benussija koje su "prespavale" tek drugi set, ali su zato u ostala tri bile dostojan suparnik renomiranim gošćama koje su također imale brojnu podršku s tribina.

Finale Kupa u izvedbi dvije najbolje istarske ekipe bolje su otvorile iskusne Porečanke koje su povele 2:0 da bi potom Rovinjke servisima Božić preokrenule rezultat u svoju korist na 6:3. U tom su se trenutku domaće igračice izgleda prestrašile vodstva jer su stale i dopustile gošćama da preko Sučić poravnavaju rezultat. Iskusne igračice Poreča uspjele su potom nametnuti svoju igru i povele 11:8 čime su natjerale trenera Samuela Benussija da u kratko vrijeme dva puta zatraži minutu odmora. No, ni to nije pomoglo jer su Porečanke pojačale ritam i preko Miloš i Jakšetić nakon 25 minuta igre osvojile set.

Posljedice izgubljenog seta i teret igranja svog prvog velikog finala u svoj su težini domaće igračice osjetile u drugom setu. Potpuno dekoncentrirane dopustile su Poreču da servama Jakšetić odjuri do 8:0, a ubrzo je na semaforu svijetlilo i nedostižnih 16:3 pa je domaći trener na parket poslao igračice s klupe Terlević, Jurić i Žarković.

Nakon što su u drugom setu osvojile samo pet poena, Rovinjke su proradile. Bodrene svojim brojnim navijačima domaće su igračice prvo anulirale 7:3 vodstvo Poreča, a potom preko Božić, Slavulj i Cvitić povele 13:12. Domaće su diktirale igru, imale prednost od četiri-pet poena, ali im iskusna Žužić nije dopustila da se odvoje smanjivši na 20:19. Ipak, izdržale su ovom prilikom pritisak rovinjske igračice i boljom završnicom osvojile set.

U četvrtom setu nakon 6:6 igračice trenera Stojakovića igraju sve sigurnije i neugodnim servisima Čizmić i Sučić vode 15:11. Tu su prednost porečke odbojkašice znalački sačuvale do kraja i potom velikim slavljem na parketu i na tribinama uveličale prvi veliki pehar svoga kluba i prvi jednog istarskog ženskog kluba u povijesti.

Nakon zasluženog slavlja Porečankama je pehar namijenjen osvajaču Kupa i zlatne medalje uručio predsjednik HOU-a Zdeslav Barač, dok je poraženim Rovinjkama medalje za drugo mjesto uručio član upravnog odbora HOU-a Arduino Popović.

Dvorana Gimnasium. Gledatelja 600. Suci: Milan Rajković, Ana Stipaničev (oboje Rijeka).

ROVINJ: Cvitić 10, Božić 11, Šimunović, Jurić 2, Terlević 4, Slavulj 13, Vitasović 4, Žarković, Ćorić 15, Grujić, Ivanović (L), Janko (L).

POREČ: Rupčić, Pahović, Zahirović (L), Čizmić 4, Brletić, Miloš 13, Burilo 10, Jakšetić 14, Šain (L), Sučić 8, Žužić 17, Novosel 7. (I. RADETIĆ, snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter