Kup EHF: Poreč remizirao sa Sportingom

Silovito kroz portugalsku obranu - Mario Galijot
Silovito kroz portugalsku obranu - Mario Galijot

Veliki pljesak prolomio se večeras s prepunih tribina Velog Jože na kraju susreta, upućen rukometašima Poreča koji su u tvrdoj, pravoj ratničkoj utakmici remizirali s renomiranim protivnikom iz Lisabona, momčadi Sportinga.

Tako na uzvrat, koji se igra već u subotu, putuju neporaženi, no i s velikim saznanjem da se imaju čime suprotstaviti protivniku i pokušati proći u sljedeći krug.

Moglo je biti još bolje, no dosta respekta prema protivniku prouzročilo je i dosta grešaka u igri, a nije iskorišteno na pravi način 16 minuta igranja s igračem više. No, ne može se poreći iskazana želja za uspjehom.

Poveli su gosti, na što je odmah odgovorio Buvinić, a nakon dvije sjajne obrane Cvitkovića pogodili su Thoss te Rađaković iz sedmerca te su doveli Porečane u četvrtoj minuti na 3:1. Kad je Galijot u sedmoj minuti pogodio za 5:2 zagrijala se atmosfera u dvorani, koju je dodatno potpalio Cvitković svojom petom obranom u osam minuta.

Super Mario nije tu stao, do 12. minute pridodao je još dvije obrane, a nametnuti kompleks tjerao je Portugalce da ne znaju kamo s loptom kad su izlazili pred njega, pa se i vratnica nekoliko puta dobro zatresla. Ipak, cijelo se to vrijeme naziralo glavno oružje Sportinga, ubojite kontre iz kojih su u 13. minuti smanjili na 6:4.

Igralo se s tom razlikom do 20. minute, uz dosta sporu igru i na duge napade. Bila je pritom vidljiva i mala kriza u redovima Porečana, koji nikako da pružene prilike pretvore u nešto konkretnije, a još je i Rađaković zapucao sedmerac pa je osam minuta prije odmora Lisabon stigao do izjednačenja, 10:10.

Uvidio je da nešto ne štima i porečki trener Saša Ilić te je pozvao svoje igrače na minutu savjetovanja. Zaigrali su tada Porečani visoko obranu 5-1 i pokušali iskoristiti igrača više. Pogodili su konačno nakon šest minuta igre i gol, ali umjesto odvajanja u vodstvo su prešli gosti minutu kasnije (11:12).

Prekinuo je i Cvitković svoj "post" u 28. minuti, koji je trajao dobrih 15-ak minuta, te je rezultat do odmora ostao u "egalu", 13:13. Ušli su u nastavak domaći rukometaši s igračem više, što je omogućilo Thossu da lakše prođe kroz gostujuću obranu i odmah na otvaranju pogodi vodstvo 14:13.

Nažalost, razbranio se u idućih sedam minuta Candeias na golu Portugalaca te s četiri obrane u nizu zadržao svoju momčad u utakmici. Igralo se nakon toga "gol za gol" sve do 46. minute, kad je s lijevog krila dva puta Dias svladao Cvitkovića za portugalskih 19:17.

S dva razlike za goste ušlo se i u zadnjih deset minuta igre (20:22). Došli su ubrzo nakon gola Buvinića porečki rukometaši na samo gol zaostatka i priliku za poravnanje, ali je Mataija u napadu prodao loptu, što su gosti kaznili ponovnim bijegom. Nadu u ponovni povratak donio je Porečanima Galijot četiri minute prije kraja golom za 23:24.

Lovili su nakon toga i konačno u zadnjoj minuti ulovili izjednačenje iz sedmerca, koji je realizirao Mataija (24:24) i time došli u veliku priliku da u sljedećih petnaest sekundi s čak dva igrača više dođu do pobjede, ali igrači Sportinga prigrlili su loptu i spriječili poraz.

Prva utakmica 3. kola Kupa EHF. Poreč - Sporting 24:24 (13:13). Dvorana SRC Veli Jože. Gledatelja 1.000. Suci: Nabokau i Kulik (oba Bjelorusija).

POREČ: Cvitković (11+0), Ćosić, Mataija 5 (4), Perhat, Thoss 3, Prelac, Marko, Čužić 2, Petrić, Gudić, Popović, Sinožić, Rađaković 2 (2), Buvinić 5, Topić 1, Galijot 6.

SPORTING CP: Araujo, Portela 4, Moreira 2, Barros, Ligeiro, Marzo 4, Silva, Solha 2 (2), Candeias (11+0), Goncalves, Dias 5, Antunes 2, Correia, Magalhaes 5.

Sedmerci: Poreč 7 (6), Sporting 3 (2). Isključenja: Poreč 6, Sporting 16 minuta. (M. PILAT, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter