Kup CEV: Porečanke poražene od izraelskog Hapoela


U premijernom europskom klupskom nastupu pred domaćom publikom odbojkašice Poreča nisu uspjele proći u daljnju fazu Kupa CEV izgubivši večeras u uzvratnom susretu u dobro ispunjenoj Žatiki od izraelskog Hapoela 2:3. Lovile su pobjedu 3:0 ili 3:1, uspjela je pritom najmlađa ekipa u europskim natjecanjima dobro parirati iskusnim Izraelkama.

Krenule su odlično, uzele set, imale i dva, no izgorjele su u želji da uhvate "zlatni". Na kraju je prezentacija porečkih djevojaka zasluženo nagrađena velikim i dugotrajnim aplauzom publike koja je prepoznala veliku volju i želju pretočenu u borbu do zadnjeg atoma snage.

Raspletom u večerašnjoj utakmici premijerna međunarodna sezona za odbojkašice Poreča nije završena. Prvo europsko pojavljivanje nastavljaju u Challenge Cupu.

Povele su gošće 2:0, a onda je sjeo i prvi europski poen na službenoj utakmici koji je potpisala Brletić. Trema je time razbijena te su na servis Miloš odbojkašice Poreča došle do prednosti od dva poena, 5:3. Ipak, domaća igra tada još nije bila na radnoj temperaturi, pa su Izraelke serijom 4:0 prešle u blagu prednost koju su imale i kod prvog tehničkog time-outa (6:8).

No, zato su nakon toga domaće odbojkašice krenule nezadrživo. Profunkcionirao je cijeli sustav gdje je kod 8:8 servis Burilo označio početak uragana. Još su se neko vrijeme gošće opirale, ali kad je Miloš ponovno krenula drmati servama, nakon dobrog prijema Čizmić i Novosel svaku su loptu u kontranapadu pretvarale u novi poen. Napravljena je serija kojom se otišlo na 20:14, a nakon samo dva poena gošći porečke odbojkašice osvajaju prvi set.

Nakon promjena strana kao da je igra domaćina viđena tek koju minutu prije nestala. Izraelke su otišle na 4:0, a do prvog tehničkog time-outa domaće su uspjele upisati tek tri poena (3:8). Prva je nakon toga krenula Novosel s dva poena i povukla ostale da podignu ritam. Uspjele su nakon toga Porečanke napraviti seriju 6:0 i povesti (9:8).

Igralo se nakon toga "poen za poen", a prva je pobjegla domaća ekipa i došla do "plus 3" (19:16). Okrenula je kasnije sreća leđa Porečankama te je od nekoliko blokova lopta završila u autu, na što se nadovezalo i nekoliko grešaka, pa je prednost od tri poena otišla na stranu Izraelki (19:22). Pokušale su ostati u igri Porečanke, no iskusne gošće su poravnale ukupni omjer.

Atmosfera u dvorani je proključala nakon 5:2 u trećem setu do kojih su Porečanke stigle nakon nekoliko dugih poena u kojima su srcem povukle publiku da još jače bodri njihova nastojanja. Gošćama je u tom setu ostavljena nada dok nije Novosel došla na servis. Učinjena je tada serija kojom se došlo na 12:8, a kasnije se Žužić uključila svojim servama koje gošće jedva da su vraćale, što je pak rezultiralo jakim kontranapadima i velikim finišem u kojem je set zaključen s visokih 25:12 te se krenulo u odluku o "zlatnom setu".

Uslijedila je bespoštedna borba za set koji je usmjeravao sudbinu Porečanki. Uspješnije su krenule gošće, ali je rezultat brzo ušao u "egal". Tek blaga prednost bila je na izraelskoj strani kod drugog time-outa (14:16). Morao je Stojaković odmah nakon toga uzeti još minutu da upozori svoje igračice na slabiju obranu. Krenulo je nabolje, no iskusne su gošće u raspletu seta zadržale prednost i osvajanjem seta za 2:2 prošle u sljedeće kolo. Završni, peti set bio je samo formalnost.

Uzvratna utakmica 1/16 finala Kupa CEV: Poreč - Hapoel Kfar Saba 2:3 (25:16, 21:25, 25:12, 20:25, 12:15). Dvorana Žatika. Gledatelja 1.000. Suci: Andreac Constantinides (Cipar) i Stanislava Šimić (Srbija).

POREČ: Ćosić, Pahović, Zahirović (L), Brletić, Miloš, Čizmić, Burilo, Jakšetić, Sain (L), Sučić, Žužić, Novosel.

HAPOEL KFAR SABA: Waligora, Bergaglio, Mesika, Gepstein, Likačenkova, Erez (L), Shushan (L), Ben-Hami, Neely, Lander, Zur, Chafeh. (M. PILAT, snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter