Kunj: Vipnetova antena pod prozorom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Vipnet razmatra mogucnost gradnje novog antenskog stupa u opcini Raša", neodredeno su nam iz mobilnog operatera odgovorili na upit hoce li doista uskoro preseliti baznu stanicu instaliranu u neposrednoj blizini kuca u Kunju. Da ce mještani - koji su svojedobno prijetili i rušenjem 30-ak metara visokog objekta - ipak doskora odahnuti, dade se, medutim, zakljuciti iz izjava opcinskog vodstva sa zadnje sjednice vijeca.

- Vrlo brzo može se ocekivati premještanje antene. Uporno tražimo da se izmakne od stanovništva, a ovih dana zahtijevat cemo i pismeno ocitovanje operatera, kazao je nacelnik Josip Knapic.

- Iz Vipneta su nas kontaktirali jer traže novu lokaciju s obzirom na to da im za onu u Kunju istjece privremena dozvola koju nece moci produžiti. Po novom pravilniku, takav se uredaj može postaviti na najmanje 400 metara udaljenosti od krajnje tocke naselja, istaknuo je donacelnik Dalibor Kvaternik.

Pricu je zakotrljao vijecnik Željko Zahtila iz Kunja. Prenio je htijenja seljana da nacelnik, kako je i obecao na posljednjem dogovoru s mještanima prije pet godina, s nadležnima pronade primjerenu zamjensku lokaciju udaljenu od naselja.

- Samo želimo da se to ruglo konacno makne iz našeg sela!, kategoricno je porucio Zahtila.

Troje mještana koje smo ujutro zatekli u Kunju podsjetilo nas je da su seljani, kada je bazna stanica postavljena na privatnoj parceli uz dozvolu vlasnika, unisono izrazili protivljenje zbog bojazni od štetnog elektromagnetskog zracenja. Prije pet godina, naime, organiziran je i prosvjedni skup ispod antene te je pokrenuta peticija za njeno uklanjanje.

- Stup su dignuli prakticki potajice. Govorili su da ce ostati nizak, kakav je bio u startu, no pogledajte sada ovaj toranj. Šuška se da ce ga maknuti. Ma, svaka cast ako to ucine! Samo da vec jedonput gre ca, so zdravlje nan je pojo! Ne fali nam, ne, signala ma nas psihicki ubija samo vidjeti tu antenu pod prozorom!, kažu upiruci prstom u "mrskog neprijatelja".


Podijeli: Facebook Twiter