Kuna će blago oslabiti, dionice znatno poskupiti

Konferenciju otvorila Ivana Gažić (A. P.)
Konferenciju otvorila Ivana Gažić (A. P.)

U naredne dvije godine kuna će blago oslabiti, a dionice će znatno poskupiti. Zaključak je to ankete provedene među gotovo 110 sudionika 22. konferencije Zagrebačke burze i 6. konferencija fondovske industrije. Ti rezultati su provedeni i objavljeni jučer popodne, po završetku prvog dana dvodnevne konferencije koja se održava u rovinjskom hotelu Lone.

Gotovo polovica anketiranih stručnjaka procjenjuje da će do kraja 2014. euro ostati na sadašnjim razinama od 7,5 kuna, a druga polovica očekuje rast na 7,8 pa čak i na iznad osam kuna. Tek neznatni dio od šest posto anketiranih misli da će euro oslabiti na 7,2 kune. Pesimista, koji uz pad eura očekuju i pad dionica, je također šest posto.

U panel raspravi u kojoj su sudjelovali predstavnici domaćih društava za upravljanje investicijskim fondovima zaključeno je da Hrvatska ima znatan broj ulagača koji su uložili u investicijske fondove, njih 182 tisuće. No, dok većina njih drži novac u nerizičnim novčanim fondovima tržište kapitala nikako se neće pokrenuti.

Otvaranje konferencije obilježila je izjava predsjednika Uprave Podravke Zvonimira Mršića koji je pred 350 okupljenih brokera, bankara, osiguravatelja, ostalih financijaša te novinara i predstavnika državnih tijela poručio da zadrže dionice njegove kompanije jer ih uskoro očekuje iznenađenje u vidu objave bitne vijesti koja će utjecati na cijenu te dionice. Reakcija na burzi se nije dugo čekala. Dionica koprivničke prehrambene kompanije jučer je poskupjela 7,5 posto te ostvarila milijunski promet. To je bio najveći dnevni porast cijene od svih dionica. (P. GREGOROVIĆ)

U uvodnom dijelu konferencije Zagrebačka burza je dodijelila nagrade članovima burze koji su u protekloj godini ostvarili najbolje promete. Nagrada za najbolji promet dionicama, obveznicama i ukupan promet pripala je Interkapital vrijedonosnim papirima. Drugu je nagradu dobila Zagrebačka banka, a treću Erste Bank. (A. P.)


Podijeli: Facebook Twiter